Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Turistický zážitek: Mussoliniho protiletecký kryt otevřen pro veřejnost!

Autor: ČTK, haj - 
26. října 2014
09:35

Italský diktátor Benito Mussolini, známý také jako Duce, si během druhé světové války vybudoval ve sklepě své vily v Římě bunkr. Nyní je kryt zpřístupněn veřejnosti.

Římská radnice zpřístupní veřejnosti protiletecký bunkr diktátora Benita Mussoliniho, který si fašistický vůdce počátkem války nechal vybudovat v dřívějším vinném sklepě bohaté římské rodiny. Kryt odolný proti otravným plynům a explozím pum si jako první prohlédl starosta Ignazio Marino, veřejnost dostane poprvé příležitost příští pátek.

Mussolini vydal spěšný příkaz k vybudování podzemního krytu počátkem války v roce 1940. Bunkr byl zřízen ve vinném sklepě přepychové římské vily italského šlechtického rodu, kterou si diktátor přivlastnil po nástupu k moci. Po válce dům převzalo do své správy město.

Návštěvníci v krytu spatří mohutné zdivo zpevněné železobetonem, vzduchové filtry pro případ plynového útoku či masivní železný žebřík pro spěšnou evakuaci. Vzhledem k očekávanému zájmu radnice upozornila veřejnost, že k prohlídce je třeba se předem objednat.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi