Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vrbětice rok po explozích: Stále zůstává 12 skladů plných munice a chemie

Autor: kle, ČTK - 
19. října 2015
11:21

Ve skladu ve Vrběticích, kde v loňském říjnu vybuchly sklady s municí, zůstává stále ještě 10 skladů plných munice a dva sklady s chemikáliemi. Z areálu už bylo odvezeno 400 nákladních vozidel a 28 skladů je již plně vyklizených. Hotovo bude dříve, než se plánovalo – již v lednu 2016, řekl Martin Vondrášek, první náměstek policejního prezidenta.

„Materiál odvážíme zejména na Slovensko nebo do Květné,“ řekl Martin Vondrášek. „Zbývá deset skladů, ve kterých by měla být munice, a dva sklady, kde je chloristan amonný, což je produkt jejich (Bochemie – pozn. red.) výroby a není to výbušnina,“ dodal. Vojenský materiál z areálu u Vrbětic na Zlínsku již v armádním muničním skladu v Květné na Svitavsku zaplnil 13 z 20 objektů.

 

Ve Vrběticích vybuchly loni dva sklady s vojenským materiálem, včetně munice, které si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci.

 

K urychlenému vyšetřování loňský výbuchů vyzval v minulém týdnu prezident Miloš Zeman. Obává se, aby se neztratily důkazy, uvedl při návštěvě muničního areálu. Zeman již dříve řekl, že dva výbuchy v krátké době za sebou nejsou náhodné a že se zřejmě jedná o úmyslný trestný čin.

Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Z Vrbětic se zkontrolovaná munice a výzbrojní materiál převáží od začátku února k zákazníkům i do muničního skladu v Květné na Svitavsku.

Rok od výbuchů nevíme nic

Výbuch muničního skladu ve Vrběticích z 16. října loňského roku má na svědomí dva lidské životy. První z výbuchů a následný požár zničil 16. října sklad číslo 16, ve kterém bylo 58 tun munice. Detonace pokračovaly i v následujících týdnech. Z okolí areálu skladů byly evakuovány stovky obyvatel přilehlých vesnic. Ostravská firma Imex Group, která měla sklad pronajatý, nahlásila dva pohřešované zaměstnance. Jejich ostatky se našly až 21. listopadu.

Druhý výbuch pak 3. prosince zničil sklad číslo 12. V něm bylo 98 tun vojenského materiálu a částečně jej měl pronajatý také Imex. Slabé neřízené výbuchy se z areálu ozývaly až do poloviny prosince, pyrotechnici se tak mohli do Vrbětic vrátit až 22. prosince loňského roku.

Po Novém roce se pak začalo se stěhováním munice a výbušnin z Vrbětic, jako první odjel 8. ledna náklad chloristanu amonného, který tam měla společnost Bochemie vyrobený a připravený k expedování. Stěhování uskladněného materiálu pak začalo na začátku února. Počátkem března začaly převozy munice do znovuotevřeného vojenského skladu v Květné na Svitavsku.

Areál ve Vrběticích střeží armáda, zprvu bylo nasazeno 100 vojáků. Začátkem prosince pak Bezpečnostní rada státu v reakci na druhý výbuch rozhodla, že vrbětické sklady bude hlídat 450 vojáků. V květnu pak byl počet vojáků na základě dohody ministerstev obrany a vnitra snížen na maximálně 300 a do ostrahy se více zapojili policisté.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi