Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Likvidace nevybuchlé munice: Z Vrbětic odjel druhý konvoj!

Autor: ČTK - 
8. března 2015
15:12

Ze skladu ve Vrběticích na Zlínsku v neděli odpoledne vyrazil druhý konvoj s nebezpečnou municí. Pět speciálních hasičských kontejnerů s výbušným raketovým palivem doprovází na jejich cestě do armádního skladu v Květné na Svitavsku policejní doprovod.

"Vyjeli chvíli po 13:30, jde o pět vozidel hasičského záchranného sboru. Kolonu doprovázejí tři policejní vozidla," uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Náklad patří firmě Bochemie. Bohumínská společnost má v areálu ve Vrběticích recyklační závod na přepracování prošlého raketového paliva. Převoz materiálu ze skladu napříč Moravou by měl pokračovat i v příštích dnech, s vývozem se počítá v tomto tempu pravděpodobně do konce týdne.

Konvoj aut urazí do armádního skladu v Květné trasu dlouhou 178 kilometrů. V sobotu pěti autům cesta trvala téměř čtyři hodiny. Podle zástupců tiskového oddělení ministerstva vnitra by mělo být ve speciálních hasičských kontejnerech o víkendu odvezeno zhruba 35 tun materiálu.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v sobotu při návštěvě muničního skladu u Vrbětic prohlásil, že vyskladňování bude trvat řadu měsíců až jeden rok. Celkový počet kamionů, který by měl s nákladem munice opustit Vrbětice, policie odhaduje na 350 až 400. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech asi 7000 tun materiálu včetně 1000 tun výbušniny. Firmy zatím munici vozily k zákazníkům. Převoz munice bude hradit stát a firmám ho zpětně vyúčtuje.

Armádní sklad v Květné má podle ministra sloužit jen jako záložní sklad pro potřeby firem, které neměly kam jinam materiál odvézt. V případě potřeby je tam možné podle Chovance ještě navýšit kapacitu, všechny budovy dosud nebyly otevřeny. Firmy nemají nájemní smlouvy na Květnou uzavřené prý kvůli vysoké ceně. Podle ministra financí Andreje Babiše však byly naopak nájmy ve Vrběticích nízké.

Ve Vrběticích vybuchl loni v říjnu sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu včetně munice a v prosinci sklad 12 s 98 tunami vojenského materiálu. Oba objekty si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich speciální tým Policejního prezidia. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého se vyšetřovatelé dosud nedostali do epicentra výbuchů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi