Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pivo víno cyklo. Škromach chce u cyklistů legalizovat půl promile alkoholu

Senátor Zdeněk Škromach bojuje za právo na alkohol za řídítky. Kolegům ze Senátu ale ustoupil.
Senátor Zdeněk Škromach bojuje za právo na alkohol za řídítky. Kolegům ze Senátu ale ustoupil.  (Autor: archiv Blesk/Aneta Schürgerová)
Autor: kle, ČTK - 
6. září 2015
13:20

Senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) pokračuje ve své snaze dopřát cyklistům bez obav pivo nebo pohárek vína. Ti se mohou totiž kvůli nulové toleranci dostat při kontrole do velkých potíží. Senátor navrhoval zrušit nulovou toleranci, nyní svůj návrh zmírnil. Upravuji na 0,5 promile, řekl Škromach serveru Lidovky.cz.

Příčinou tragických nehod cyklistů bývá nejčastěji jejich opilost. Cyklisty v Česku však netrápí ani rizika nulové tolerance v případě policejních kontrol, ani alarmující statistiky.

Podle policistů zavinili opilí cyklisté v loňském roce 786 nehod. Více než 80 procent těchto nehod měli na svědomí cyklisté s hladinou alkoholu jedno promile a vyšší. Při těchto nehodách zemřelo šest lidí, dalších 71 lidí bylo zraněno těžce a 628 lehce.

Škromach: Policisté šikanují za pohárek vína

Škromach je hodonínským senátorem. „Konkrétně na jižní Moravě se setkáváme s tím, že lidé vyjedou na vinařské cyklistické stezky, kde si dají pohárek vína, a policisté jim pak měří alkohol, i když se nic nestane. Donesly se ke mně i případy, kdy se parta kamarádů staví na pivo do hospody, a sotva sednou na kolo, už na ně čekají policisté,“ řekl již dříve k návrhu senátor.

Po připomínkách ostatních senátorů nyní Škromach couvá, cyklisté by si ale skutečně měli dát pouze jeden „pohárek vína“.

„Upravuji na 0,5 promile. Jen pro informaci: v Rakousku je to 0,8 a v Německu 1,6 promile,“ sdělil serveru Lidovky.cz přímo z jedné cyklistické akce. Jeho upravený návrh prý všichni cyklisté podporují.

vapanc ( 6. září 2015 14:41 )

A,pomohlo by vám to?

moiaza ( 6. září 2015 14:38 )

 Starostí naší vlády bych chtěl mít.

vapanc ( 6. září 2015 14:35 )

Zajímalo by mě kolik cyklistů po 2 pivech zdemolovalo náklaďák,vyšinulo lokomotivu s kolejí,zbořilo nadjezd?

vapanc ( 6. září 2015 14:31 )

Nevidím sebemenší důvod,proč bychom nemohli mít zákon jako Německo.Snad existují nějaká porovnání,rozbory,co se týká nehodovosti u nás a jinde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa