Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ruský vpád do Česka je nepravděpodobný, myslí si čtvrtina lidí

Víc než čtyřem pětinám lidí v Česku se zdá nepravděpodobné, že by Českou republiku mohlo během příštích deseti let obsadit Rusko. (Ilustrační foto)
Víc než čtyřem pětinám lidí v Česku se zdá nepravděpodobné, že by Českou republiku mohlo během příštích deseti let obsadit Rusko. (Ilustrační foto)  (Autor: VHÚ)
Autor: ČTK - 
21. srpna 2015
21:16

Víc než čtyřem pětinám lidí v Česku se zdá nepravděpodobné, že by Českou republiku mohlo během příštích deseti let obsadit Rusko. Podle asi desetiny Čechů je to naopak pravděpodobné. Vyplývá to z průzkumu agentury Median, který Česká televize (ČT) zveřejnila v den 47. výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

Obsazení ČR ze strany Ruska je velmi nepravděpodobné podle 47 procent dotázaných a spíše nepravděpodobné podle 36 procent. Spíše pravděpodobný je ruský vpád do Česka podle deseti procent lidí a velmi pravděpodobný podle dvou procent účastníků průzkumu.

Možnost, že by Rusko obsadilo nečlenskou zemi Severoatlantické aliance a EU, považuje za pravděpodobnou 49 procent lidí. Ruský útok na členský stát těchto dvou uskupení vidí jako pravděpodobný 22 procent.

Obavy z Ruska například v pobaltských zemích se zvýšily poté, co Rusko loni na jaře anektovalo poloostrov Krym do té doby patřící Ukrajině. Loni v dubnu navíc v oblasti ukrajinského Donbasu vypukla vzpoura separatistů, které podle NATO podporuje ruská armáda. Rusko to ovšem popírá.

Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila v roce 1968 státní hranice ČSSR v noci z 20. na 21. srpna. Násilně tím skončil pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa. Invaze si do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí.

 

 

 

 

salto ( 24. srpna 2015 09:38 )

Co by tady v vydrancované zemi hledali?

sasapezlar ( 22. srpna 2015 00:18 )

sSBERBANK kaput VYBERTE PRACHY !!!

lug70 ( 21. srpna 2015 23:24 )

Furt se u nás lidem podsouvá jakési nebezpečí z Ruska, přitom opravdové nebezpečí pro naši zem hrozí z imigračních vln z Asie a Afriky. Spíš u nás bude k vůli vládním patolízalům rychleji americká vojenská základna.

dumik ( 21. srpna 2015 22:24 )

kdo položil tak hloupou otázku? Rusové se na celé Česko zvysoka vykašlou

Zobrazit celou diskusi