Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dívku v USA nasilím odvedli ze školy: Policie ji dovlekla k nepravé matce

Autor: ČTK - 
23. dubna 2015
18:38

Nepříjemný zážitek připravily úřady čtrnáctileté Mexičance, kterou minulý týden policie násilím vyvlekla z domu a předala americkým kolegům. Soud přikázal její vydání údajné matce v texaském Houstonu, která oznámila dívčin únos. Podle agentury AP však dívka neměla s Američankou nic společného a po několika dnech byla převezena zpět domů. 

Případ Alondry Lunaové Núňezové je podle mexických médií trapným omylem bezpečnostních složek a justice. Federální policie bránící se dívku na základě žádosti Interpolu násilím odvedla ze školy v severomexickém městě Guanajuato a převezla na americkou hranici. Odtud zamířila do Texasu k ženě, která ji označila za svou dceru unesenou bývalým partnerem. 

Nic nepomohlo, že její skuteční rodiče před policejní akcí doložili úřadům její rodný a křestní list a řadu rodinných fotografií od kolébky po středoškolský věk. 

"Soudkyně řekla: 'Je to ona', a bylo to," popsala Lunaová ve středu AP začátek své traumatizující cesty poté, co se po téměř týdnu stráveném v Texasu vrátila domů. Soud uznal svou chybu poté, co test DNA jednoznačně vyloučil, že by byla dcerou, kterou postrádala americká matka. 

Vše se prý točilo kolem jizvy, kterou měla Lunaová i hledaná dívka na obličeji. Lišila se však v jednom podstatném detailu. "Ona ji měla nad okem, já na nose," popisovala dívka po šťastném znovushledání s rodinou. 

Její domnělá matka Dorotea Garcíaová v ní prý ihned poté, co jí policie dívku předala, viděla osm let pohřešovanou dceru. "Lidé, kteří mě znají, nepotřebují vysvětlovat to, co se stalo," řekla AP žena, která pátrá po dceři se stejným jménem Alondra od roku 2007, kdy byla unesena. 

Soudkyně Cinthia Mercadová se prý snažila především zajistit, aby byly dodrženy mezinárodní dohody o boji proti přeshraničním únosům dětí. V jejich rámci již putovala přes hranice řada navrácených dětí, po mnohých včetně Alondry Díazové Garcíaové však dlouhá léta úřady marně pátrají.

stejne ( 23. dubna 2015 19:19 )

 Američani, úchylové, od nich se nedáí nic očekávat. No pgga vyjádři se ty hnído. Jinak se tlemíš od ucha k uchu, ale jak jde o vás to zalezeš. Ted se můžeme řehtat zase my a to je den co den, ti vaši šílenci teda dávaj světu zabrat. Policie USA a justice.

Zobrazit celou diskusi