Objev českých vědců: Pálivé papričky tlumí chronickou bolest

Pálivé papričky tlumí chronické bolesti, zjistili čeští vědci
Pálivé papričky tlumí chronické bolesti, zjistili čeští vědci  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK ljš - 
16. března 2015
13:04

Zjistili, jak zmírnit utrpení! Čeští vědci si připsali další velký objev. Podařilo se jim totiž prokázat, že látka, kterou obsahují pálivé papričky, dokáže výrazně tlumit bolest. Jejich zjištění by mělo pomoci při vývoji účinnějších léků.

Receptory pro kapsaicin, který je obsažen v chilli papričkách a je zodpovědný za jejich pálivou chuť, tlumí bolest. Pomáhají zejména u chronických bolestí. Zjistili to vědci z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. „Poznatky by v budoucnu mohly přispět k vývoji účinnějších a cílenějších léků pro léčbu bolesti,“ uvedla  mluvčí AV ČR Diana Moosová.

Chronické bolesti jsou často obtížně léčitelné, protože příčiny jejich vzniku bývají různé. Vědci z oddělení funkční morfologie se soustředí hlavně na roli takzvaných TRPV1 receptorů. Ty se nacházejí především v neuronech periferního nervového systému, kde se podílejí na přenosu a modulaci bolestivých podnětů. Receptory mohou být aktivovány pomocí různých podnětů, například teplotou nad 43 °C a nízkým pH. Mezi jejich nejznámější aktivátory však patří právě kapsaicin.

„Naše pokusy ukázaly, že významnou modulační úlohu při přenosu informace vyvolávající bolest mají TRPV1 receptory na centrálních výběžcích neuronů míšních ganglií. Zablokováním aktivity těchto receptorů dojde k výraznému snížení patologicky zvýšené citlivosti na mechanické a tepelné podněty, která je symptomem řady chronických bolestivých stavů,“ uvedl vedoucí týmu funkční morfologie Jiří Paleček.

honza54.. ( 16. března 2015 14:29 )

netečkuj vole nebo ti žádnou nedám

honza54.. ( 16. března 2015 14:27 )

To jsou borci. objevili věc známou tisíciletí. Já mám na chalupě pálivých paprik pole Honza feferonka chalupář

mrkevmrkev ( 16. března 2015 13:47 )

A já pořád slabě pálivou Adžiku, nebo červené pálivé papričky na chléb s máslem. Tak to dělám pro svoje zdraví dobře. Raději jíst takto zeleninu a snad i předcházet chorobám /křečové žíly/, než později chemii v tabletkách. Někdy je lepší poslechnout svoji intuici.

Zobrazit celou diskusi