Mezi cesty, jak snížit výdaje za léky, patří především tzv. generická substituce. Je to možnost záměny předepsaných léků za léky se stejným složením, resp. stejnou účinnou látkou v potřebném množství. Pozor ale! Tato možnost není u všech preparátů a vždy se o vhodné volbě jiné alternativy léku poraďte s lékařem či lékárníkem.

POROVNÁVEJTE

Nemusí to být snadné – online porovnávače, zejména u léků na předpis, nefungují jako třeba v případě spotřebního zboží. Ale vyplatí se alespoň obejít lékárny v okolí a zvolit nejvýhodnější nabídku. Ušetřit lze i nákupem větších balení. U léků na recept je potřeba požádat lékaře, aby větší množství léku předepsal. Natrefíte-li na akci u volně prodejných přípravků, i zde se nabízí možnost úspory.

VĚRNÝ ZÁKAZNÍK

Kupujete-li léky pravidelně, vyplatí se zajímat se o věrnostní programy, které některé lékárny nabízejí. Funguje to jako v obchodech s oděvy či potravinami. Registrovaní „věrní“ zákazníci s klientskou kartou mohou využívat cenově příznivější nabídky i jiné akce, sbírat body, které opravňují k dalším výhodám. V některých řetězcích lze s touto kartou se slevou pořídit jak volně prodejné přípravky, tak léky vydávané na předpis, sleva je přitom poskytována z doplatku, který standardně hradí pacient. Výhodou je i to, že každý nákup je na kartě zaznamenán a lékárník má tak možnost upozornit majitele na případné nebezpečí vzájemného působení léčiv zakoupených v různém časovém období.

Autor: Shutterstock

PRŮMĚRNÉ CENY LÉKŮ NAJDETE ZDE:

Praktickou informaci o průměrných cenách léků nabízí webové stránky Ministerstva zdravotnictví ČR (www.mzcr.cz/Leky.aspx).

Zadáte-li do vyhledávače lék, zobrazí se vám mj. nejvyšší možná cena v lékárně při výdeji na recept, nejvyšší možný doplatek pacienta či průměrná aktuální cena v lékárně.