Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandál starosty z Vysočiny: Koupal se ve zdroji pitné vody na Nový rok

Novoroční koupání ve zdroji pitné vody se opakovaně účastnil i starosta Ladislav Stalmach.
Novoroční koupání ve zdroji pitné vody se opakovaně účastnil i starosta Ladislav Stalmach.  (Autor: Reprofoto virvudolisvratky.cz)
Autor: ČTK - 
2. ledna 2015
21:05

Ostraha Povodí Moravy přistihla na Nový rok u vírské přehrady deset lidí, kteří porušili zákaz vstupu do prvního ochranného pásma tohoto vodárenského zdroje. Zakázaného novoročního koupání se prý opakovaně zúčastnil i starosta obce Vír Ladislav Stalmach.

Podle povodí patří Vír k nejvýznamnějším vodním zdrojům v Česku. Pitnou vodou zásobuje sídla s téměř půl milionem obyvatel. S novoročním koupáním v přehradě povodí nesouhlasí, vírský starosta se ho prý účastní opakovaně. "Proto jsem už lednu loňského roku pana starostu písemně vyzval, aby podobné aktivity přestal podporovat a respektoval zákaz koupání v přísně chráněné lokalitě," uvedl Jan Hodovský, generální ředitel Povodí Moravy.

K dopisu z povodí Stalmach loni v lednu ČTK řekl, že je stejně jako jiní starostové kolem nádrže nespokojen s nastavením ochranných pásem. Novoroční koupání tehdy nekomentoval.

Případem by se měl zabývat vodoprávní úřad v Bystřici nad Pernštejnem. Václav Mičín z bystřického odboru životního prostředí dnes ČTK řekl, že vyrozumění ještě nedostali. Za porušení zákazu vstupu do prvního ochranného pásma je možné udělit pokutu až 20.000 korun. Pokuty kvůli koupání ve Víru zatím úřad nedával. Každoročně ale postihuje několik lidí přistižených při rybaření, většinou pokutou do 4000 korun.

Dva pytláky, kteří z přehrady vylovili několik ryb, přistihli zaměstnanci povodí i na konci loňského listopadu. Škoda podle povodí nebyla velká, vstup do ochranného pásma je však rizikem pro kvalitu vody.

ritchi ( 3. ledna 2015 12:17 )

Všichni se radují, jen my čumíme na diskuzi

vog.ht. ( 3. ledna 2015 12:17 )

Vždyť se nic nestalo, to jen bulvár hledá senzaci tam, kde žádná není.

ritchi ( 3. ledna 2015 12:07 )

Bleskáči, chce to nový článek.

ritchi ( 3. ledna 2015 11:55 )

buď rád že už nemáš chvost jako u Podlahy

ritchi ( 3. ledna 2015 11:52 )

Ta změna identity byla zbytečná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa