Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ostravě vysychá hlavní zdroj pitné vody: Přehrada Šance odkrývá dno poprvé od roku 1970!

Autor: Jiří Krušina, kuk - 
24. března 2014
23:31

Nejméně vody od roku 1970 je ve vodní nádrži Šance v Beskydech. Ta je přitom hlavním zdrojem pitné vody pro milionové Ostravsko. Katastrofální sucho hrozí celému Česku!

Vodohospodáři doufají, že začne pršet. Přehrada je napuštěna jen z 52 procent. V Beskydech přitom již není žádný sníh, který bývá hlavní zásobou Šance. „Podobné sucho bylo jen v roce 1970. To bylo ale léto. V zimě bylo sněhu dost. Pokud nezaprší, tak to bude katastrofa,“ řekl pamětník ze Starých Hamer Stanislav Buzek (75).

Starosta Starých Hamer Jan Klepáč (60) jako kluk chodil po mostě, který je dnes znovu mostem. „V době zatopení Starých Hamer muselo z městečka odejít na tisíc lidí. Bylo tady divadlo, kino, železnice, tři řezníci, obchody, podniky, pila. Sám si pamatuji, jak jsem jako kluk chodil po mostě, který je dnes opět vidět,“ prozradil Blesku starosta Jan Klepáč.

„Kvůli plánovaným opravám hráze jsme hladinu záměrně snížili. Sucho zmenšilo objem vody na stávajících 52 procent. Přítok do přehrady je nejnižší za poslední roky,“ řekl ředitel povodí Odry Čestmír Vlček.

Přehrada Šance

Výstavba přehrady začala v roce 1964 a dokončena byla v roce 1969. Staré Hamry muselo opustit na 1000 obyvatel. Vesnice je nyní rozdělena na dvě části.

Zatápění domů někteří nepřežili

Staré Hamry byly vyhledávaným turistickým městečkem. Poté, co byla v nádherném beskydském údolí naplánovaná přehrada, začali místní sepisovat petice. „Petice tehdy nepomohla a začalo se s bouráním domů. Někteří lidé žal z nuceného odstěhování nedokázali přenést přes srdce a umřeli,“ zavzpomínal bývalý lesák Miroslav Pilata (69). Většina obyvatel, která měla domovy na dně přehrady Šance, odešla do Ostravice či Frýdlantu. V Hamrech žije dnes jen pár posledních pamětníků.

Sucho potrápí hlavně zemědělce!

Teplá zima, skoro žádný sníh! Pokud pořádně nezaprší, hrozí letos katastrofální sucho. To odskáčou nejen zemědělci!

Sucho je velkým problémem pro zemědělce hlavně na jihu Moravy a Čech. Nejvíce se dotýká růstu obilovin, pole jsou řídká a obilí nemá šanci růst. Jestli nezaprší, bude hůř! „Pokud v dubnu nepřijdou srážky, máme skutečně velký problém. Podle vodohospodářů je v některých přehradních nádržích vody daleko méně, než by mělo aktuálně být,“ řekl Blesku Miroslav Trnka z intersucho.cz.

Sucho by mělo vliv nejen na zemědělství, ale i na zásoby pitné vody. Vyhlídky na duben ale podle meteorologů moc optimistické nejsou. Na pořádný déšť to nevypadá. „Zatím to vypadá, že duben bude ve znamení vyšších teplot, ale nižších srážek,“ dodává mluvčí z Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák.

_banderas ( 25. března 2014 17:28 )

zabibol, moc se nesměj, američtí "spasitelé", systémem HAARP dokáží poručit nejen větru, dešti, ale i zemětřesení, tornáda, tsunami, záplavy, sucha.... jedná se o tektonickou zbraň hromadného ničení, účelnější a nebezpečnější než jaderná zbraň.

_banderas ( 25. března 2014 12:35 )

budybad, drbou do ionosféry pravidelně letadla NATO a vypouští chemtrails, může to souviset s podivným počasím. Jsou to umělé mraky, ze kterých nezaprší.

zabibol ( 25. března 2014 07:17 )

No jo, když komunističtí pravdoláskaři uměli poručit větru, dešti...

docent1111 ( 25. března 2014 04:58 )

Hutě a doly na Ostravsku nejsou?Kde jsi vzal tyhle informace!!!A co Vitkovice a Třinecke železarny?Ani neviš kolik Hutnickych vyrobku se pravě tam děla pro Cely svět!!!A doly ty pořad fungujou!!!

budybad ( 25. března 2014 01:32 )

Drbou do atmosfery kde se da. Nestaci exhalaty z aut ale delaji jeste atomove zkousky a ruzne pokusy s chemikaliemi. Mam obavy ze nase dalsi generace kvuli kaceni pralesu a znecistovani ovzdusi nebude mit co dychat a co pit. Lidstvo zije podle rimskeho... Po nas potopa. Ale tak se zit neda?

Zobrazit celou diskusi