Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Octavia: Superlovec pirátů silnic! Speciální model umí chytat kradená auta i prošlou techniku

Nový postrach belgických hříšníků za volantem: Speciál belgické policie
Nový postrach belgických hříšníků za volantem: Speciál belgické policie  (Autor: lokalepolitie.be)
Autor: simao - 
1. února 2015
13:45

Ještě začít mluvit. Tahle černá kráska nápadně připomíná auto z Knight Ridera. Filmová kariéra ji však nečeká. Nová Octavia RS s unikátním systémem bude řádit na belgických silnicích. Piráti, třeste se!

Belgická policie si vysloužila novou zbraň na silniční piráty, ale i zloděje aut. Nejen rychlost bude měřit tohle černé fáro – speciál Octavia RS. Jak upozornil server Motorsvět.cz, má tohle auto navíc ještě speciální systém za 85 tisíc eur, tedy v přepočtu za 2,3 milionu korun.

Samotné auto je v provedení, které bylo nazváno „Big Brother“. To chytré zařízení, které se má stát opravdovým postrachem pirátů, se pak jmenuje ANPR (Automatic Number Plate Recognition). Jak je již z anglického názvu patrné, je to šikovná věcička, která umí automaticky rozpoznávat registrační značky, prohánět je databázemi a zjišťovat během chvilky informace o autu. Má propadlou technickou? Není pojištěné? Nebo je snad kradené?!

Karosérií se čtyřmi kamerami, které se na kapotě auta nijak nekrčí, ale dávají jasně najevo svou sílu, vzdáleně připomíná Kitta ze seriálového Knight Ridera, ve kterém se proháněl David Hasselhoff. Tuhle oktávku, která má pod kapotou benzínový dvoulitr a může se po silnicích řítit maximální rychlostí 248 kilometrů v hodině, však budou moci řídit policisté v belgické oblasti Aalter-Knesselare.

Ke slavnostnímu převzetí klíčků došlo již zkraje tohoto týdne, 26. ledna. Za úsměvů všech přítomných pánů. Oktávky, ale také superby či passaty používají přitom k měření rychlosti i čeští policisté. Podobného „Kitta“ s tak nápadným kamerovým systémem však (zatím) v garážích nemají.

Nový postrach belgických hříšníků za volantem: Speciál belgické policie Nový postrach belgických hříšníků za volantem: Speciál belgické policie | lokalepolitie.be

agent ( 2. února 2015 16:47 )

Systém OCR k převodu grafiky (obrazu) na text je na světě snad u 10 let, jen to napasovali na bezdrátovej přenos do databází, dneska už snad vše co je naprosto běžné...skutečně zajímavá informace

liskova1977 ( 1. února 2015 15:50 )

Nenápadnost asi nebude silná stránka tohoto krasavce, ale proč ne. Ať si novou "hračku" do sytosti užijí ;)

vog.ht. ( 1. února 2015 15:44 )

Docela hovadina, ale taky názor

zlymikes ( 1. února 2015 15:20 )

Podobného "Kitta" s tak nápadným kamerovým systémem však (zatím) v garážích nemají - a ani ho nepotřebují. Na číhání ve vesnicích za bukem to nepotřebují a na silnicích je nikdo nevidí, neboť co kdyby museli zasáhnout.

Zobrazit celou diskusi