Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

8letý školák ve třídě prohlašoval: Jsem s teroristy! Přišla si pro něj policie

Autor: ČTK - 
29. ledna 2015
12:16

"Jsem s teroristy," prohlásil ve francouzské škole chlapec a odmítl držet se spolužáky a učiteli minutu ticha k uctění obětí islámských útoků v Paříži. Incident, který se udál krátce po střelbě v Paříži, ředitel školy nahlásil policii. Ta předvolala k výslechu hocha i jeho otce.

"Předvolali jsme dítě a jeho otce ve snaze pochopit, jak takový osmiletý chlapec může mít tak radikální projevy," vysvětlil představitel policie v Nice Marcel Authier. Policie nejprve asi 30 minut vyslýchala chlapce a pak i jeho otce, který je za školáka právně odpovědný. "Dítě zjevně nerozumí tomu, co řeklo. Nevíme, kde na takové projevy přišlo," dodal policejní důstojník.

Sdružení proti islamofobii ve Francii postup školy a policie odsoudilo. "Otec a syn jsou hluboce šokováni z podobného zacházení, které ukazuje na kolektivní hysterii, do které Francie zabředla od začátku ledna," uvedla občanská organizace v prohlášení.

Francouzské školy zaznamenaly u příležitosti minuty ticha za oběti teroru na 200 podobných incidentů. Asi čtyřiceti z nich se podle agentury AFP zabývala policie a justice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

podlesni ( 29. ledna 2015 12:59 )

Jsem daleko mod Paříže, ale taky bych byla v takových případech velmi podezíravá a opatrná.

Zobrazit celou diskusi