Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za zabijačku můžete schytat pokutu až 300 tisíc! Víte, že tohle se podle EU nesmí?

Autor: Tereza Hodáliková, Pavel Schuster - 
20. ledna 2015
05:03

Nestačí, že nám EU vzala pomazánkové máslo, marmeládu, klasický rum a další řadu tradičních českých výrobků. Podle zákona nesmíme pořádat ani klasickou českou zabijačku. Víte to? Může vás to stát až 300 tisíc. A pokuty už padají…

Zabijačkový guláš, ovar, tlačenka, jitrnice, černá polévka… Také se vám sbíhají sliny při představě domácí klasické zabijačky? Možná vás teď přejdou! Přísné hygienické předpisy z Evropské unie totiž zabijačky značně omezily. Nesmí se totiž pořádat jako společenská akce spojená s účastí lidí ze širokého okolí.

„Jatečná zvířata, s výjimkou skotu staršího 24 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců, lze porážet v hospodářství chovatele, jsou-li jejich maso a orgány určeny pouze pro spotřebu v domácnosti chovatele (domácí porážka),“ potvrdil Blesku mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Tedy jednoduše řečeno, vepřové hody pořádat můžete, ale neměli byste na ně nikoho pozvat – tedy ani sousedy! Ano, zní to absurdně, ale je to přesně tak! Říkáte si, že na to kašlete?

Když se rozhodnete tento zákon obejít, hrozí vám vysoká pokuta! „Pro fyzickou osobu hrozí za porušení pokuta až do výše 10 000 Kč. Pro právnickou osobu až do výše 300 000 Kč. Doposud jsme udělili pokuty pouze fyzickým osobám, tedy do max. výše 10 000 Kč za porušení zákona,“ pokračoval Pejchal s tím, že v loňském roce rozdala Státní veterinární správa pokuty za přibližně 120 tisíc korun.

Zabijačky v Česku:

Nejvíce zabijaček se historicky pořádalo v jižních a západních Čechách, na Vysočině a na jižní Moravě.

● Hlavní období je přes zimu. Zabijačky se dělají zhruba od listopadu do března – do Velikonoc. Nejideálnější jsou teploty mezi 5 až 12 stupni.

● Kromě českých zemí je domácí zabijačka obvyklá také na Slovensku nebo v Polsku.

Další zákazy a příkazy Evropské unie:

Pomazánkové máslo – do konce roku 2013 muselo zmizet z pultů nebo změnit název kvůli menšímu podílu tuku.

● Marmeláda – může být jen z citrusů, takže od roku 2012 jsou necitrusové výrobky označené jako ovocná pomazánka, džem nebo rosol.

● Tuzemský rum – není z cukrové třtiny, takže se od roku 2013 většinou jmenuje tuzemák.

● Výkonné vysavače – od září 2014 EU zakázala vyrábět vysavače s vyšším příkonem než 1600 wattů.

● Teploměry – EU zakázala výrobu rtuťových teploměrů, už se vyrábí jen ty digitální.

● Hořící cigarety – cigarety už několik let samovolně zhasínají, pokud je zrovna někdo nepokuřuje.

● Klasické žárovky – do roku 2012 vymizely víceméně všechny standardní žárovky, do roku 2016 mají zmizet i ty halogenové.

karosar ( 1. července 2019 12:18 )

EU založil nacista a pravník W. Halstein připravil i okupační smlouvu našeho protektoratu.dale tento pan vypracoval ustavující članky EU byl prvním presidentem evropske komise proto MERKEL děkovala ve svem projevu tomuto nacistovi za povalečnou pomoc Německu protože byl jedním kdo založil EU a tim padem dostalo Německo všechny staty Evropy pod svoje vladnutí a to bez valky pouze ekonomickym diktatem

protonaut ( 26. ledna 2015 17:58 )

 "A pokuty už padají" - no ano, můj děda dostal pokutu za domácí zabíjačku. A to když jsem byl malý kluk, ještě za vlády rudých sviní... ) Ačkoli rudou EU nijak v lásce nemám, tak tady se jí musím zastat. EU nám totiž domácí zabíjačky nikterak neomezila (výjimečně ) - to si autoři opět vycucali z prstu! - "Přísné hygienické předpisy z Evropské unie totiž zabijačky značně omezily". To, co je v článku zmíněné - "Nesmí se totiž pořádat jako společenská akce spojená s účastí lidí ze širokého okolí" - jsme si omezili sami už v letech '61 a '87 veterinárními zákony 66/1961 Sb. a 87/1987 Sb !! Prostě Blesk, no... co dodat? Snad ještě to v článku použité stupidní nesmyslné slovo "nejideálnější" Páni redaktoři snad mají informace, že něco může být ještě ideálnější než ideální? Nebo nám snad přidávají aditiva? )

taktone ( 21. ledna 2015 19:05 )

Do ***e s EU

datelobecny ( 21. ledna 2015 01:37 )

No, určitě jsou zvrácenější.

datelobecny ( 21. ledna 2015 01:36 )

EU je jeden velkej tunel a lobby!

Zobrazit celou diskusi