Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrozba Francii: Al-Káida plánuje prý další útoky!

Autor: ČTK - 
10. ledna 2015
10:03

Náboženský představitel odnože teroristické sítě Al-Káida v Jemenu na videozáznamu zveřejněném v pátek varoval, že Francie se stane terčem dalších útoků islamistů. K jemenské Al-Káidě se hlásili bratři Kouachiovi, kteří ve středu v pařížské redakci časopisu Charlie Hebdo postříleli 12 lidí.

"Nebudete v bezpečí, dokud budete bojovat proti Alláhovi, jeho poslu a jeho stoupencům," varoval ve svém projevu zveřejněném na internetu vysoký náboženský představil Al-Káidy v Jemenu Harís bin Ghasí Nazarí. K pařížským útokům se ale jménem Al-Káidy nepřihlásil.

Francouzští policisté při pátečním zásahu bratry Chérifa a Saida Kouachiovy zabili, jakož i dalšího teroristu Amedyho Coulibalyho, který držel rukojmí v košer lahůdkářství na východě Paříže. Prokurátor François Molins oznámil, že policie vzala v souvislosti s útoky do vazby pět podezřelých.

Klíčoví členové francouzské vlády se podle agentury AP mají dnes dopoledne sejít na mimořádném jednání, aby rozhodli o nových opatřeních, jež by měla zabránit opakování teroristických útoků z posledních dnů. Muslimští radikálové při nich usmrtili celkem 17 lidí.

Agentura DPA uvedla, že po zlikvidování trojice teroristů na dvou místech v oblasti Paříže nyní vyšetřovatelé pátrají po dalších osobách, které mohly s útočníky spolupracovat. "V policejní vazbě je nyní pět lidí," prohlásil prokurátor François Molins v pátek pozdě večer. Agentura AP s odvoláním na Molinse napsala, že mezi dotyčnými jsou příbuzní tří teroristů. Zadržení byli předběžně obviněni.

Přítelkyně muže, který držel rukojmí v prodejně košer potravin, zatím nebyla dopadena. Podle některých zpráv je Hayat Boumeddieneová ozbrojená a je nebezpečná.

Policie v pátek usmrtila pachatele atentátu na Charlie Hebdo, bratry Chérifa a Saida Kouachiovy, kteří se po mnohahodinovém pronásledování policií ukryli v tiskárně v obci Dammartin-en-Goële, ležící asi 40 kilometrů severovýchodně od Paříže. Téměř ve stejnou chvíli policisté zlikvidovali také Amedyho Coulibalyho, který v pátek vnikl do prodejny košer potravin na východě francouzské metropole, čtyři lidi při tom připravil o život a dalších 15 zadržoval.

Prokurátor Molins prohlásil, že čtyři Coulibalyho oběti zahynuly krátce poté, co terorista do obchodu vtrhl, tedy dlouho před zahájením osvobozovací akce. Coulibaly také již den předtím na jiném místě u Paříže zavraždil mladou policistku.

O úkrytu bratří Kouachiových informoval policii údajně zaměstnanec tiskárny, který se ukryl v druhém patře budovy pod dřezem. Útočníci zajali jako rukojmího vedoucího tiskárny, později jej ale propustili, informovala agentura DPA.

Podle prokurátora Molinse policisté u zabitých Kouachiových a Coulibalyho našli množství zbraní, včetně nabité těžké odstřelovací pušky M82, dvou kalašnikovů a dvou automatických pistolí. "Na těle jednoho z teroristů odhalil odminovací tým rovněž granát, který byl nastražen jako past," řekl Molins. Také supermarket byl plný nastražených výbušnin, dodal.

4858 ( 10. ledna 2015 16:48 )

Krásná Paříž ale i celá západní Evropa je obehnaná tím co na 40 let odřízl ruský komunismus ostnatým drátem země východní Evropy-teď to mají na západě doma sami v jiné podobě a dobrovolně a je to neřešitelné a tedˇjsem čet našeho vládního socialistu,že v česku budeme arabáše učit česky.Naštěstí ten život není dlouhej ale co naši potomci?

.abcd.abcd. ( 10. ledna 2015 14:39 )

Víry hnusný, náboženství je mor a zhouba lidstva. Zbytek je politika všemi směry, samej padouch.

ivoadler ( 10. ledna 2015 11:26 )

Proč by útoky nepokračovaly? Vždyť bombardování islámského státu taky pokračuje.

abcd.adcb ( 10. ledna 2015 10:56 )

Útoky budou pokračovat, dokud se do toho nebudou moci vložit američtí teroristé, aby jako tomu oni udělali přítrž. Už se Francii vnucovali, tak to budou zkoušet dál. Potřebují se ukázat jako nepostradatelní pro Evropu, zmérdi okupantský!

abcd.adcb ( 10. ledna 2015 10:53 )

Já si kvůli tomu facebook zakládat nebudu.

Zobrazit celou diskusi