Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž, kterého elektřina připravila o ruce, dostal robotické končetiny: Sám je ovládá!

Američan, který před více než 40 lety přišel o obě ruce, se nyní učí ovládat nové robotické paže
 (Autor: Reprofoto youtube.com)
Autor: shp - 
19. prosince 2014
18:20

Před více než 40 lety ho při šíleném incidentu probila elektřina a přišel o obě ruce. Teď získal Les Baugh z amerického Colorada paže nové, zcela robotické. Obě přitom sám ovládá. Vypadá to, že se lidem s amputacemi blýská na lepší časy...

Les už nedoufal, že by mohl nějaký předmět uchopit jinak než ústy. A přece, po více jak čtyřech dekádách od děsivého incidentu se opět učí hýbat s rukama a brát do robotických dlaní předměty.

Nasazení robotických paží bylo komplikovanější, protože muž o ně přišel už v oblasti ramen. Lékaři tak nejdřív museli muži udělat odlitek z těla, ze kterého vytvořili jakýsi laicky řečeno »snímač«, který zachycuje pohyby zbytků svalových zakončení, která Lesovi zůstala.

Američan se tak nyní musí opět naučit, jak se svaly, které roky nepoužíval, znovu zacházet. Obě ruce se pohybují v rozsahu třiceti stupňů. „Obyčejné věci, nad kterými se normální lidé ani nepozastaví, jsou mi opět dostupné,“ raduje se Les.

a-z- ( 20. prosince 2014 09:01 )

Dobrá sebekritika. To se tady nevidí...

pavlos67 ( 19. prosince 2014 22:48 )

Typicky primitivni,zabrzdeny a vylizany cesky hovada...To plati pro vsechny prispevky,co taky cekat od hovad,kteri nemaji ani sajn o tom co je pokrok....No jo...cesky malonarod..Tomuhle fandim a frajerovi preju at ma lehci zivot

rockybalbozazenitem ( 19. prosince 2014 20:06 )

Neviděl někdo Robocopa 2014....?Docela odpad .

a-z- ( 19. prosince 2014 19:57 )

Nohy mu fungujou normálně, takže do držky by tě mohl kopnou hned...

sores ( 19. prosince 2014 19:21 )

Hrozný a smutný pohled! Věřím, že by dal vše, za zdravé ruce a přitom člověk bere jako samozřejmost že je má, ale ona to samozřejmost rozhodně není, ve vteřině o ně člověk může přít.

Zobrazit celou diskusi