Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Teroristický masakr ve škole: Tálibánci zabili přes 100 dětí!

Autor: dce, ČTK - 
16. prosince 2014
08:27

Po hrůzostrašném útoku bláznivého teroristy v Sydney byl oznámen další teroristický útok. Skupina minimálně šesti ozbrojenců zaútočila na školu v Péšaváru v Pákistánu a zadržela 500 dětí a učitelů jako rukojmí. Přes sto lidí bylo zabito většina z nich jsou děti, zhruba stejný počet jich bylo zraněno. K akci se přihlásil Tálibán. Policie zde okamžitě rozpoutala přestřelku s ozbrojenci.

Několik ozbrojenců obsadilo školu v pákistánském městě Péšávar a drží tamní studenty jako rukojmí. Ozbrojenci jsou vybaveni k sebevražedné akci. Útočníci na sobě měli vojenské uniformy a začali střílet, hned jak vstoupili do školy. Do školy chodí děti pákistánských vojáků. 

Tálibán přijal odpovědnost za akci v telefonátu médiím prostřednictvím svého mluvčího Muhammada Churasáního. „Naši sebevražední atentátníci vstoupili do školy. Mají instrukce neubližovat dětem, ale zaměřit se na armádní personál,“ řekl Churasání. Přesto zabili už přes 100 dětí!

Hnutí sdělilo, že si „školu vybralo jako cíl, protože vojáci si berou za cíle naše rodiny, a my chceme, aby pocítili naši bolest. Jedná se o odvetný útok za armádní ofenzivu v Severním Vazíristánu,“ konstatoval Churasání s poukazem na vojenskou operaci namířenou proti Tálibánu, která byla zahájena v červnu. 

Školu obklíčili vojáci a policisté a okamžitě se rozpoutala přestřelka. Nad budovou nacházející se na severozápadě Pákistánu přelétávaly vrtulníky. Sanitky rychle odvážely zraněné do nemocnice. Mnozí z nich jsou údajně v kritickém stavu a jsou operováni.

Armáda v prohlášení oznámila, že většina rukojmích již byla evakuována. „Probíhá záchranná vojenská operace. Přestřelky pokračují. Velké množství žáků, studentů a zaměstnanců bylo evakuováno,“ napsala armáda. Pákistánský premiér Naváz Šaríf označil masakr ve škole za „národní tragédii“ a vydal se na místo.

Jeden ze zraněných studentů Abdulláh Džamál vypověděl, že v době útoku byl ve skupině žáků osmé, deváté a desáté třídy, kterým tým pákistánských armádních lékařů právě vysvětloval pravidla první pomoci. Podle Džamála zprvu nikdo netušil, co se děje.

„Pak jsem viděl, jak se děti kácejí na zem, plakaly a křičely. I já jsem spadl. Později jsem zjistil, že mám v noze kulku,“ uvedl Džamál z nemocničního lůžka. „Všechny děti měly střelné rány. Všechny děti krvácely,“ dodal.

 

hofihofi ( 16. prosince 2014 21:52 )

Ne aby to bylo brano jako omluva a pod., ale zarazila mne veta, ze vojaci jim delaji totez, takze zabijeji i deti. No je fakt, ze amici vsude, vietnam, afganistan povrazdili i zeny a deti, a tadys to bude obdobne

rockyshowman ( 16. prosince 2014 17:50 )

Perme to ven tu slotu! Nebo ať si je nastěhuje Halík na faru. Za chvíli by mu rozbili kostel. Ať si dělá vola se svých oveček. Však ti Talibánci by je za chvíli podřízli. Chce to silnou osobnost. A až dojde na krájení chleba všichni co mají několik občanství se bude řehtat za oceánem jak jsme byli hloupí.

gabreta ( 16. prosince 2014 17:39 )

A díky takovým volům, jako je Halík s Kocábem a Džamilou, nám je sem bude EU fedrovat. Pak můžou ti s červenejma kartama Halíka volit prezidentem a budem tady lítat s turbanem na makovici!!

akko ( 16. prosince 2014 16:45 )

Kdyby se vyhlasovala "nejlepsi a nejhorsi" slova roku,vsadil bych u tech hnusnych na TALIBAN a MUSLIM...a takovou pakaz si nechame nastehovat i do CR...to nam jednou dalsi generace pekne podekuji,jaky humus jsme si Sem pustili...viz.Teplicko...pani radni zabezpecili detem krasnou budoucnost...

ivoadler ( 16. prosince 2014 15:56 )

Ke zvýšení morálky je třeba více náboženství. Lhostejno jakého.

Zobrazit celou diskusi