Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Janoušek vzpomíná na své začátky: Jak vybudoval impérium a vydělal miliardy?

Autor: simao - 
3. října 2014
08:10

Dostal 4,5 roku natvrdo. Na kontě však má kolem 4 až 5,5 miliard korun. Lobbista Roman Janoušek nyní prozradil detaily toho, jak vlastně vůbec začínal, jak se k pohádkovému bohatství dostal. Zároveň to však v jeho případě vypadá, že zlaté časy už skončily...

"Když padl pravomocný rozsudek, navštívil mě Tomáš Pitr a radil mi, abych úplně přestal se sportováním, protože moje tělo se nebude schopno srovnat s novým provozem. Hlavně prý nespěchat a nechat dny plynout," říká Roman Janoušek v rozhovoru pro aktuální číslo časopisu Reflex. O vězení, do kterého by mohl nastoupit již koncem listopadu, pokud tedy nezíská odklad např. ze zdravotních důvodů, pak prozradil: "Myslím, že tam platí úplně jiné hodnoty a schopnosti než peníze."

Podle žebříčku časopisu Euro Janoušek rozhodně nemá hluboko do kapsy. Týdeník odhalil, že s odhadovaným majetkem ve výši 4 až 5,5 miliard je Janoušek mezi padesátkou nejbohatších Čechů. Jakou částku dal miliardář Janoušek ženě, kterou přejel? "Asi 840 tisíc. Mohl jsem jí dát čtyřikrát tolik, ale nechtěl jsem se vystavovat podezření, že podplácím svědka," vysvětlil.

Známosti s Němci

Janoušek přitom v Reflexu zavzpomínal i na to, jak začínal. A co mu pomohlo dostat se mezi českou smetánku. "Od prvního ročníku na gymnáziu začátkem osmdesátých let jsem půlku svého volného času strávil na kurtech. Jako učitel tenisu jsem si udělal spoustu kontaktů. Ještě mi nebylo osmnáct let, a už jsem byl hodně obchodně zdatný," prozrazuje a dodává: "Dvacetiletý kluk se rozkoukává a přemýšlí, co by dělal, ale já tyhle věci měl vyřešené už v patnácti. Někdo v tu dobu zná sousedy a dva kamarády z ulice, já už věděl, kde se prodávají obrazy, kde valuty, kde rakety a jakému doktoru zavolat, když bolí koleno... Němci tady za komunismu kupovali obrazy německých malířů, které stály v korunách tolik co v západním Německu v markách, takže v přepočtu dvacetkrát tolik. Nebylo to nic nelegálního, prostě jsem chodil do starožitnictví a hledal pro ně určité věci. Kvůli tomu jsem se taky naučil německy."

Již tehdy si Janoušek přišel na slušné peníze. "Když jste na gymnáziu a máte stokoruny, zatímco ostatní desetikoruny, pak jste asi bohatý. Když však přijedete do Cannes, už se tak necítíte," pokračuje Janoušek ve své zpovědi pro Reflex. Po gymnáziu pracoval jako číšník. "Šmelením s cizími měnami v tom primárním smyslu jsem se nikdy nezabýval," odmítá.

Zlatá éra Romana Janouška

Po roce 1989 vystudoval práva. A pustil se do jiného výhodné byznysu. "Obchodoval jsem s nemovitostmi, řekněme spekulativní nákupy a prodeje pro určitou klientelu. Vila v Braníku stála v roce 1988 půl miliónu korun, v roce 1990 už pět miliónů a o tři roky později deset. Měl jsem štěstí, že jsem měl v té době přístup k prostředkům," uvedl Janoušek. Pomohly mu prý právě kontakty na řadu Němců, "kteří měli volné peníze". Právě to prý byli jeho první obchodní partneři.

"Tak jsem se rozvíjel a rozvíjel a bohatl a bohatl. Pak přišla malá privatizace, kdy se kupovaly hospody a jiné provozovny. No a nakonec jsme vyhráli výběrové řízení na provozování kina Blaník. Kdo v tu dobu nechodil na premiéry do Blaníku, jako by nebyl," říká s nostalgií. "Díky premiérám tam chodilo velké množství celebrit a politických špiček té doby, takže jsem se potkal s mnoha lidmi. Včetně Toma Cruise, jenž byl tehdy u mě v kanceláři a někde snad mám ještě jeho telefon," pochlubil se lobbista. 

Video Soumrak kmotra Janouška: Soud mu napařil 4 roky basy! - Lukáš Červený, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Kamarádi Štěpán a Bém

Kontakty si však nadělal především na politiky, podnikatele, ale třeba i magistrátní úředníky. První politik, kterého poznal, byl však patrně komunistický papaláš Jiří Štěpán. Usnadnila mu to rodinná pouta. "Moje matka i paní Štěpánová pracovaly ve Výzkumném ústavu železničním," zavzpomínal Janoušek.

K Pavlu Bémovi, svému dnes již legendárnímu "parťákovi" z magistrátu, pak dodává: "Politik každého typu vždycky musí mít někoho, s nímž může normálně mluvit... Takže jsme jednou týdně hráli tenis a já mu občas radil," shrnul Janoušek.

Promluvil i o svém lobbismu. "Ve velkém byznysu si lidé nevěří a jsou konzervativní. Základem je umožnit oběma stranám spolu komunikovat. Já buduju cesty mezi lidmi... Byl jsem schopen uvést podnikatele s dobrým projektem do společnosti, řekněme," dodal Janoušek v Reflexu. Jeho životní cíl bavit se a žít v pěkném prostředí s přáteli, které má rád, však patrně brzy nabourá osudná nehoda, kdy Janoušek usedl za volant svého vozu s více jak dvěmi promilemi v krvi...

Video Štepána z KSČ vyprovodil Jakeš i kmotr Janoušek! - Karel Dlabač
Video se připravuje ...

sestrasestry ( 12. února 2015 12:15 )

není vždy dobré čekat na boží mlýny, trvá to dlouho, ale pravda je, mže nějak fungují.... Je to na každém, jerstli zvolí "oko za oko", nebo počká.

sestrasestry ( 12. února 2015 12:14 )

Ciao. Čtu chorobopis, je toho stoh. Tedy 7.1 otec vyžadoval vyšetření a převoz do nemocnice. Dle staniční sestry/ zpráva pro nemocnici, zřejmě vůbec nepočítala,že to dostanu do ruky/, měl být agresivní. Podle dokumentace byl úraz ruky způsoben v DS. Tedy s ním asi praštila. Je tam jedna takový folem, nevím zda je to ta staniční ze třetího patra./ každé patro má svoji/ Taková ženská by ho zvedla i nad hlavu. Z urologie ho chtli vrátit do DS , ale již nechtěl/ přišel k rozumu? Škoda,že jsem tam nebyla, může nás to stát dost/ Proto ho dali zase na internu a ošetřující lékař píše, že nerozuýmí proč. Už ho něchtěl asi nikdo nikde. A tak zakrátko zemřel. Urna se může uložit až v březnu nejdříve. Nyní objednávky ani neberou.

japome ( 6. října 2014 01:00 )

je to pouhý žvanil

japome ( 6. října 2014 00:59 )

a vždy si odskočíš z bazénu k PC abys mohl trávit volné chvilky s lůzou už tě vidím to všichni boháči dělají běžně

japome ( 6. října 2014 00:56 )

Zobrazit celou diskusi