Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední dny na svobodě? Soud obdržel Janouškův rozsudek

Autor: ljš - 
31. října 2014
10:10

Má si odsedět čtyři a půl roku, zatím je ale stále na svobodě. Lobbista Roman Janoušek čeká na to, až mu bude doručena výzva k nástupu do výkonu trestu. Obdržet by ji měl během několika dní, pak ale může požádat o odklad například ze zdravotních důvodů.

"Pražský městský soud obdržel písemnou podobu pravomocného verdiktu nad lobbistou Romanem Janouškem, kterou vypracoval odvolací Vrchní soud v Praze," uvedla Markéta Puci. Lobbista, kterého justice potrestala 4,5 roku odnětí svobody za sražení ženy autem, by se tak měl v řádu dní dovědět termín nástupu do vězení.

Pravomocný rozsudek odsouzenému vždy zasílá soud prvního stupně, v tomto případě tedy Městský soud v Praze. Poté obvykle do několika dnů následuje výzva k nástupu do výkonu trestu, a to do určitého data. Pokud odsouzený nenastoupí dobrovolně, soud se obrátí na policii s tím, aby ho do věznice dopravila.

Janoušek může po obdržení výzvy požádat soud, aby jeho termín nástupu za mříže odložil, a to buď ze zdravotních, nebo z jiných osobních důvodů.

Opilý lobbista porazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu, a z místa srážky ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest o 1,5 roku zpřísnil. Janoušek navíc po propuštění na svobodu nebude smět sedm let řídit.

Za těžké ublížení na zdraví hrozilo Janouškovi až deset let vězení, soudy však přihlédly mimo jiné k tomu, že zatím nemá záznam v trestním rejstříku a že projevil snahu napravit následky činu, když ženě vyplatil odškodné ve výši 900.000 korun. I proto jej poslaly do mírnějšího typu věznice s dozorem.

xcarodejka ( 31. října 2014 10:39 )

Lidi jako pan Janoušek tady řídili leccos a leckoho. Kdyby to dělali dobře, nemuselo to být jsitě v tajnosti a byli by ve věřejhných funkcích, ne někde jako tzv šedé eminence.

Zobrazit celou diskusi