Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Alfa samec Putin: Ochráníme naše Rusy! Není to invaze, ale humanitární pomoc

Ruský prezident Putin dnes hájil invazi na Ukrajinu
Ruský prezident Putin dnes hájil invazi na Ukrajinu  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
4. března 2014
12:48

Ruský prezident Putin dnes hájil vyslání vojsk na ukrajinský Krym. Nejde prý o invazi, ale humanitární pomoc. "Macho" Putin tak dle svých slov vyrazil na pomoc tamnímu ruskému obyvatelstvu a jeho právu na sebeurčení. A vzkazuje: Necítíme potřebu použít ozbrojené síly, ale i taková krajní možnost tu je. 

Vladimir Putin má co vysvětlovat. Ruští vojáci vyrazili na ukrajinský Krym a pod kontrolou mají klíčové oblasti kdysi sovětského poloostrova, který dal Nikita Chruščov Ukrajině v roce 1954. Teď to ale vypadá, že chce Rusko Krym zpět. I když to Putin popírám, vyhrazuje si právo využít všech prostředků k "ochraně ruských obyvatel" na Krymu...

Zasáhneme nejen na Krymu, varoval Putin

Podle Putina však může Rusko řešit situaci i v dalších ruskojazyčných regionech na východě Ukrajiny, kde prý mají lidé také právo určovat svůj osud. "Vláda v Kyjevě nemá celonárodní mandát k rozhodování o budoucnosti Ukrajiny," řekl dnes Putin. Tvrdí však, že příchod ruských vojsk není invaze. "My jsme to udělali z humanitárních ohledů," řekl dnes na tiskové konferenci.

"Ukrajinský lid chtěl změny, nelze je však prosazovat nezákonnými, neústavními kroky," řekl Putin. Pokud prý k nezákonnostem dojde i na východě Ukrajiny, použije i tam Rusko veškeré prostředky, které má k dispozici, varoval Putin. "To, co se na Ukrajině děje, je státní převrat," hřímal ruský prezident. "Jedni podvodníci na Ukrajině nahradili podvodníky jiné," myslí si o současné prozatímní ukrajinské vládě. "Korupce tam dosáhla tak obrovské míry, že si to v Rusku nedokážeme představit," tvrdí.

Prezident Putin na tiskové konferenci, kde popíral invazi na Krym. Jde prý o humanitární pomoc Prezident Putin na tiskové konferenci, kde popíral invazi na Krym. Jde prý o humanitární pomoc | ČTK

Putin potvrdil: Janukovyč chtěl vojenskou pomoc

Případné použití ozbrojených sil na Krymu však bude podle ruského vůdce "plně odpovídat normám mezinárodního práva". O pomoc ruské armády totiž při zajištění bezpečnosti obyvatel Ukrajiny požádal podle Putina svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč. "Janukovyč je legitimním prezidentem Ukrajiny, neuskutečnila se zákonná procedura jeho odvolání," upozornil Putin.

Putintaké potvrdil včerejší slova ruského vyslance u OSN Čurkina, který citoval z Janukovyčova zvacího dopisu pro Putina a ruské vojsko. Putinvšak prohlásil, že na Krymském poloostrově neoperují momentálně přímo ruští vojáci, ale "ozbrojené síly sebeobrany". Vysvětloval tak, proč jsou vojáci "anonymní", bez ruských vlaječek. Moskva však nepopírá, že zvýšila vojenské zastoupení v této oblasti. Prý jen posílila vlastní ochranu... "Stahovaly se tam teroristické bojůvky," tvrdí Putin.

Dodal, že na stranu krymských proruských sil přešlo "bez jediného výstřelu" 22 tisíc ukrajinských vojáků a několik desítek protiraketových systémů S-300. Tyto informace, které se dnes objevily v krymských médiích, ukrajinská armáda popřela.

Macho Putin vzkázal Západu: Nechcete přijet do Soči? Nejezděte!

Putinse také ohradil proti kritice, kterou jeho postup na Krymu vyvolal. Západ si podle ruského prezidenta počíná jako "slon v porcelánu". Veškeré hrozby adresované Moskvě jsou podle něj škodlivé a kontraproduktivní. Šéf Kremlu komentoval také chystaný summit skupiny G8, který má hostit jihoruské Soči a který chce Západ bojkotovat. Jestliže "západní státníci přijet nechtějí, nemusejí", řekl Putin. Německý deník Bild označil projev "ruského tvrďáka" za "machistický".

milisch ( 4. března 2014 17:12 )

To je srandista, co?

itartas ( 4. března 2014 17:08 )

ty jsi taky mabama

milisch ( 4. března 2014 17:07 )

A sve politicke loutky z cele Evropy.

jezulinka ( 4. března 2014 17:06 )

měli by se normální Ukrajinci ozbrojit a vyhnat je

gabreta ( 4. března 2014 17:05 )

A co kdyby Putin vyzval Obamu aby se stahnul ze všech zemí kam vlezli Amíci bez pozvání? Co by tak asi na to mohl říct??

Zobrazit celou diskusi