Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruská ruleta: Putin stahuje vojska! Bylo to jen cvičení, tvrdí

Autor: ČTK, ljš - 
4. března 2014
07:48

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil ruským vojákům, kteří se na západě země účastnili vojenských manévrů u ukrajinských hranic, návrat do domovských základen. Moskva tvrdila, že se jednalo pouze o cvičení, které nesouvisí se situací v Kyjevě.

Vojska však zřejmě nadále zůstanou na Krymu. O něm se v Putinově rozkazu totiž vůbec nemluví. Ke stažení vojáků od hranic navíc nedojde hned, armáda dostala čas do 7. března.

Rusko manévry na západě země překvapivě ohlásilo minulý týden ve středu. Jejich cílem bylo prověřit akceschopnost jednotek ze západního a centrálního vojenského okruhu v krizových situacích, které ohrožují bezpečnost země. Do cvičení se zapojilo asi 150.000 vojáků, 880 tanků, 90 stíhaček, přes 120 helikoptér, 80 lodí a 1200 vojenských vozidel. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes prověrky vojsk označil za úspěšné.

Rusko nyní čelí rozsáhlé mezinárodní kritice za to, že se rozhodlo na Ukrajině vojensky zakročit. Ruští vojáci prakticky ovládli jihoukrajinský Krym, kde je většina obyvatelstva ruskojazyčná. Moskva kritiku odmítá a tvrdí, že intervence byla nutná k ochraně krymských obyvatel a také tamních ruských občanů před útoky nacionalistů.

aramhess ( 4. března 2014 23:32 )

a čehunský prezident,kterej má místo mozku tlačenku,srovnává ruskou humanitární akci s tou svoji v jugoslávii kde zemřeli tisíce civilistů a byla rozbombardována infrastruktura.Jestli se tomu debilovi nelíbí co dělají rusové,tak může s cepem v zulcovité ruce jít vlastním polomrtvým oteklým zjevem ,bojovat za ukrajince!Jako polský ministr zahraničí-žvanil zaoralek!

marmat ( 4. března 2014 19:41 )

milé dítě-vy asi netušíte, co bylo RVHP ?! A V TOM CO JE DNES A BYLO MÁTE SPECIELNÍ a FANTASTICKÝ GULÁŠ

jezulinka ( 4. března 2014 13:26 )

myslím, že tam máme mooooc jelit...a kdyby je někdo chytil za kravatu viz video http://www.youtube.com/watch?v=ne7lNqVamYk jestli by to naše jelita schvalovala???

reggina ( 4. března 2014 13:23 )

....a taky armady

reggina ( 4. března 2014 13:20 )

a ze mame jelita ve vlade? ministr zahranici to je opravdu komediant.....

Zobrazit celou diskusi