Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na Krymu padly první výstřely: Putin hrozil invazí i na východ Ukrajiny!

Autor: simao, ČTK - 
4. března 2014
16:25

Vladimir Putin dnes nezavrhl vojenské řešení ukrajinské krize i v dalších částech Ukrajiny! Nejen na Krymu, kde padly první varovné výstřely. Jedno je přitom jasné: Pokud by došlo k válce, ukrajinská armáda by tahala za výrazně kratší konec. Její výzbroj je žalostná. Často pamatuje ještě doby Sovětského svazu, jejichž návratu se řada Ukrajinců tolik obává.

"Na Ukrajině se uskutečnil ústavní převrat a ozbrojené uzurpování moci... Protiústavní kroky opozice rozkolísaly východ a jihovýchod Ukrajiny," pronesl dnes na tiskové konferenci Vladimir Putin. A vaznačil tak vlastně území, na které si Rusové brousí zuby.

Východ Ukrajiny je proruský a Putin to ví. Dnes však popíral, že v případě přesunu ruských vojsk na Krymský poloostrov šlo o intervenci. Prý šlo o "humanitární pomoc" ruskému obyvatelstvu. Jenže ruské lodě a obrněné vozy naznačují něco jiného... Podle Putina je bojové nasazení armády krajní možností. Přesto na Krymu dál houstne atmosféra. Došlo již i na první varovné výstřely proruských vojáků - na letecké základně Belbek u Sevastopolu, jak upozornila televize BBC.    

Putin jako vlk, Krym jako beránek

Autonomní Krym nepodléhá nové ukrajinské vládě, ustavené po kyjevských nepokojích a útěku prezidenta Janukovyče do Ruska. Na Krymu jsou přitom strategicky rozmístěné ruské jednotky - dnes ráno měly podle odhadů ukrajinských i ruských expertů zhruba 16 tisíc vojáků. Situace však není zcela přehledná, další posily přichází.

Vedle letiště v Belbeku totiž Rusové konrolují všechny krymské pohraniční posty a vojenské sklady. A také trajektový terminál v Kerči na východním cípu poloostrova, přes který proudí do Ukrajiny posily. Jde o místo, které úzce sousedí s Ruskem a proto zde premiér Medveděv nařídil naplánovat stavbu Kerčského mostu. Ten by Krym spojil s ruskou pevninou, což je letitý sovětský projekt.

Ukrajinská armáda: Sovětská bévépéčka

Letitá je však i ukrajinská vojenská výbava. Ukrajinci proti ruskému postupu vojensky příliš nezmůžou. Téhle síle prostě nemohou čelit. Otevřený konflikt by pro ně byl zkázou - disponují totiž zastaralou armádou, která na ruské profesionály zdaleka nemá. "Ukrajinci nemají téměř žádné strategické prostředky. Nedokážou odporovat početné ruské armádě hlavně z hlediska úrovně a kvality zbraní. Byl by to hodně nerovný boj," řekl MF Dnes bývalý náčelník generálního štábu ČR Jiří Šedivý.

Zastaralá ukrajinská výbava pamatuje ještě časy SSSR. Třeba obrněné bojové vozdilo BVP-1, "pýcha" armády. Ukrajinci dál spoléhají na sedm stovek tanků vlastní výroby T-64, T-72, T-80 a T-84. A také na 80 letadel MiG a Suchoj. Jejich protivzdušná obrana však také není nejnovější. Může za to i politika Janukovyče, který odmítl vstup země do NATO a zatrhl armádní reformy.

Ruská západní síla a manévry v Baltu

Zatímco Ukrajina má kolem 130 tisíc vojáků, v Ruské armády jich je více než 750 tisíc, uvedl server tvnoviny.sk. Rusové mají k dispozici přes 2500 tanků, letounů MiG a Suchoj přes 1500. V krymském Sevastopolu pak na základě smlouvy o pronájmu přístavu dlouhodobě kotví ruská černomořská flotila.

Ukrajinská profesionální armáda také dodnes částečně spoléhá na systém odvodů. O víkendu padlo nařízení na odvod mužů mladších 40 let. "Současné ukrajinské síly jsou poněkud ubohé," otevřeně dodal v newyorských Timesech vojenský expert Ruslan Pukhov.

Hrůzu tak muselo Ukrajincům nahánět údajně zcela náhodou naplánované cvičení baltské flotily. Uskutečnil ose včera, dnes pak Putin nařídil stažení těchto západních jednotek zpátky do kasáren. Do cvičení se zapojilo asi 150 tisíc vojáků, 880 tanků, 90 stíhaček, přes 120 helikoptér, 80 lodí a 1200 vojenských vozidel. S událostmi na Ukrajině však prý tenhle test nesouvisel.

Samo ( 29. ledna 2016 22:27 )

Jací obyvatelé Krymu? To jsou buď vojáci na penzi anebo vojáci, kteří tam přijeli v nedávné době z Ruska. Proto mají obavy i pobaltské státy, protože i tam je silná ruská menšina složená většinou z bývalých ruských vojáků na penzi i s rodinama. Mají obavy ze stejného scénáře jako na Krymu, v Gruzii(Abcházie, Jižní Osetie), v Moldavsku (Podněstří). Rusko mělo tyto imperiální sklony vždycky i za cara a má je i dnes za Putina- proto má pod kontrolou 1/6 světa, ne kvůli své mírové politice jak vyhlašuje do celého světa.

pavlos67 ( 4. března 2014 23:03 )

Docela me prekvapilo,kolik lidi tady ma zdrave inteligenti nazor,bez ohledu na masmedia.Ano,je tomu skutecne tak.Putin,ac nenavideny samovladce je jediny,ktery dokaze silou,tento zoufaly a problemovy narod zvladnout.Co se Usa a Eu tyka...Prohlaseni Usa o pohrbivani demokratickych principu a ktere okupovalo a okupuje spoustu zemi,je usmevne.Stejne usmevny je fakt,ze Nemecko se ohrazuje ve stejnem principu,vcele s pravicackou kanclerkou Merklovou a ktere v zari 1939 napadlo Polsko a vyvolalo druhou svetovou valku...

japos22 ( 4. března 2014 22:56 )

Petice Antimajdan http://www.czechfreepress.cz/vase-free-zona/petice-antimajdan.html

japos22 ( 4. března 2014 22:49 )

Proč obyvatelé Krymu vítají ruské vojáky jako ochránce, respektive proč se celé regiony na východě a jihu Ukrajiny odvracejí od vlády v Kyjevě? Na ty si Klussmann hned vzápětí odpovídá. "Způsobily to fatální chyby nové vlády. Pod tlakem bojovníků z ulice, kteří násilím „hlídali“ parlament, byl zrušen zákon, který garantoval používání ruštiny na východě a jihu Ukrajiny. Dohoda z 21.února, kterou garantovali zástupci Německa, Francie a Polska, předpokládala vznik přechodné vlády národní jednoty. V ní by logicky měli mít místo i zástupci východních a jižních regionů," tvrdí Klusmann a dodává: "Místo toho se ministry stali představitelé extrémně pravicové strany Svoboda. Tedy strany, která udržuje úzké vztahy s německou neonacistickou NPD. Nadšení NPD pro Svobodu je dost pochopitelné, protože Svoboda definuje národ jako „společenství krve a ducha“, a oslavuje boj ukrajinských kolaborantů po boku Hitlera," rošiřuje Klussmann svoji tezi.

realistann ( 4. března 2014 22:48 )

fašistický běs rozpoutal fašistický režim USA na ukrajině a jediným důvodem bylo, že Janukovič odmítli podepsat bankrot smlouvu s EU , už se nemůžeme schovávat před teroristickou podstatou USA ,kdykoliv vyvolají válku kdekoliv na světě, jde o brutální hitlerovský režim banderovci a nacisté z majdanu placení teroristickými státy spojenými USA ovládli Ukrajinu http://www.ceskapozice.cz/zahranici/evropa/ukrajina-majdan-prechazi-z-oranzove-do-hnede?page=0,1

Zobrazit celou diskusi