Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Václav Fischer vyhrál soud: Dva boeingy patří jemu!

Fischer si může mnout ruce. Podle soudu jsou boeingy jeho.
Fischer si může mnout ruce. Podle soudu jsou boeingy jeho.  (Autor: Blesk - Alexandr Malachovský)
Autor: shp, lvi - 
14. ledna 2014
07:37

Známý český podnikatel Václav Fischer minulý týden vyhrál u Vrchní soudu v Praze spor o vlastnictví dvou letadel Boeing 737, které konkurzní správce společnosti Charter Air (někdejší Fischer Air) prodal v dražbě. Podle soudu ale letadla do konkurzní podstaty nepatřila. Fischer rovněž obnovil svoji cestovku a v Německu podniká pod staronovým názvem Fischer Reisen.

Verdikt Fischerovi otevírá cestu ve sporu s Českem, ve kterém stát žaluje o část ušlého zisku ve výši 334 milionů Kč. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes.

„Myslím, že podáme ještě dovolání, ale záleží na rozhodnutí soudu a věřitelského výboru,“ reagoval pro MfD na rozsudek konkurzní správce Antonín Janák.

Společnost Fischer Air založil Fischer v roce 1996, aby vozila klienty jeho cestovní kanceláře na dovolenou. V roce 2003 vyplynuly na povrch finanční potíže Fischerových firem a novým majitelem se stala společnost K&K Capital Group Karla Komárka.

Boeingy naposledy vzlétly v roce 2005, kdy se nový majitel CK Fischer Komárek rozhodl letecký byznys kvůli ztrátovosti ukončit a někdejší Fischer Air, přejmenovaný na Charter Air, skončil v roce 2006 konkurzu.

Celou dobu přitom byla letadla v oficiálním rejstříku na Úřadu pro civilní letectví vedená jako majetek německé leasingové firmy Aircraftleasing Meier und Fischer (AMF), kterou Fischer ze tří čtvrtin vlastnil. Fischerem požadované odškodné 334 milionů korun má firmě AMF nahradit ušlé nájemné za obě konkurzem blokovaná letadla.

V roce 2010 se obě strany dohodly na prodeji a rozhodnutí o tom, kdo si nechá výtěžek z prodej, nechaly na pozdější dobu. Letadla ale mezitím výrazně ztratila na hodnotě a oba stroje nakonec skončily za dva miliony dolarů v Nigérii. Pořizovací ceny přitom byla 70 milionů dolarů, v roce 1997 to bylo zhruba 2,2 miliardy korun.

Fischer v Německu obnovil cestovku

Václav Fischer navíc pod značkou Fischer Reisen, se kterou začínal jako emigrant v Německu a později i v Česku, začal opět organizovat dovolené u moře.

"Moje cestovní kancelář nyní vstupuje opět mezi významné německé cestovní kanceláře s rozšířeným programem leteckých zájezdů s odletem z německých a rakouských letišť," uvedl Václav Fischer pro MfD  s tím, že počítá i s klienty z České republiky. O návratu informoval německý odborný časopis o cestovním ruchu FVW.

jackbrno ( 14. ledna 2014 10:44 )

 kramora: Vy tomu rozumíte jak koza petrželi... Fischer Tomi tour nevlastnil a ani neřídil.

lennne ( 14. ledna 2014 10:07 )

To je clanek z r. 2010...to uz mu cestovka v CR davno nepatrila tak nepomlouvej.

lennne ( 14. ledna 2014 10:02 )

jana999 ( 14. ledna 2014 09:55 )

když něčemu nerozumíš, tak se k tomu nevyjadřuj, prostě v Čechách se poctivě podnikat nedá, to vidíme na panu Fisherovi, a to že prodává pod jiným názvem je proto, že ochrannou známku prodal tak jí nemůže používat a do čr se nesere, jen mu jde o spravedlnost a tý jak je vidno se víc dovolá z ciziny než tady, kde mají slušní a poctivý lidi smůlu

lukreciaborgia ( 14. ledna 2014 09:43 )

Nešpiňte ho s českým občanstvím!!!Je to Germán a český pas vrátil hned jak ho podrazili ve sněmovně.Vzdal se českého občanství.Už aby byl tady,byla to po převratu jediná cestovka které se dalo věřit.Jediná spolehlivá cestovka.

Zobrazit celou diskusi