Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Před měsícem vyhráli milion a teď: Proč Maruška (11) s Adélkou (14) utekly z domova?

Autor: Pavel Schuster - 
17. prosince 2013
05:00

Před měsícem Jana Sémová (41) s přítelem Martinem Bílkem (38) vyhráli milion korun v soutěži Šťastná Bleskovka a zažívali chvíle štěstí a radosti. V neděli se však jejich pocity obrátily o 180 stupňů do naprosté beznaděje. Dcera Maruška zmizela neznámo kam. V pondělí ji však se sestřenicí našli policisté v jeskyni 60 kilometrů od Prahy. Proč dívky utekly?

Když Maruška S. (11) utekla se svojí sestřenicí Adélkou U. (14) z domova, celá Praha najednou byla na nohou. Policie začala pátrat okamžitě. Mobily vypnuté, kamarádi nic nevěděli, skrýše u babiček a známých prázdné! Rodiče už nevěděli kudy kam. Dokonce natočili videa plná emocí a pláče, ve kterých dívky žádali, aby se vrátily domů.

Nakonec se přece jenom štěstí usmálo. Zadrnčel telefon, kde se ozval hlas: „Máme je!“ A najednou jakoby bylo slyšet, jak se srdcí rodičů spadl obrovský kámen. „Prásknul je nějaký kamarád, schovávaly se s dalšími kamarády v jeskyni v Mnichově Hradišti,“ upřesnil Blesku přítel Maruščiny maminky Jany Sémové (41) Martin Bílek (38).

Rodiče: Problémy žádné!

Dívky ale neměly důvod z domova odcházet, alespoň ne podle rodičů. Adélka se prý po minulém méně úspěšném roce ve škole, kdy propadala kvůli lásce, začala snažit. „Dokonce i přinesla prospekty, že si budeme vybírat školy,“ řekla Blesku maminka Alena Uhlířová (35).

Psycholog: Problém je doma!

„Já se s tímhle setkávám v případech, kdy ty rodiny jsou problematické a ty děti z různých důvodů odcházejí z domova. Dá se toho vyjmenovat spousta - od přísných trestů, přes zneužívání. Někdy to je i neshoda mezi dětmi a rodiči a to dítě je tak osobnostně strukturované, že má potřebu se od rodiny odpoutat. Každopádně to ukazuje na fakt, že v rodině není něco v pořádku. Tam, kde to funguje, existuje komunikace a dítě by řeklo, že se mu třeba něco nelíbí,“ řekl Blesku psycholog Karel Humhal.

ninka64 ( 17. prosince 2013 21:28 )

A nezapomínejte že je mnoho dětí týraných a zneužívaných vlastní rodinou.

ninka64 ( 17. prosince 2013 21:24 )

No nemáš tak úplně pravdu. I současná doba nese vinu. Snadný přístup k drogám, školy jsou jich plné, šikana mezi dětmi z důvodu sociálního či kvůli vzhledu , špatná sociální situace rodin z důvodu nezaměstnanosti a jiné... Jistě je to hodně na rodičích, ale vliv splečnosti, spolužáků a kamarádů je také podstatná.

miriam ( 17. prosince 2013 17:40 )

To si děláš prd@l? A kde se vzali všichni ti kriminálníci, nemakačenkové, feťáci a násilníci, že by z DOBŘE vychovaných dětí? Ono je jednodušší se na to doma vykašlat a pak prohlásit, že za špatnou výchovu mého dítěte může společnost (případně zlá doba) - že? A drobnost - výchova je něco trochu jiného, než občas dítěti zmalovat prdku, tos možná to slovo dost špatně pochopil... když čtu takovéhle názory, nedivím se, že to je tak, jak to je

buban ( 17. prosince 2013 13:07 )

Aha, tak slečna propadala kvuli lasce. A dokonce prinesla domu prospekty, ze si budou vybirat skolu...

reggina ( 17. prosince 2013 11:36 )

taky reseni

Zobrazit celou diskusi