Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Perla z odposlechů v kauze Rath: Spočítám 12 mega a voholím si ptáka!

U soudu v kauze Rath zazněla nečekaná perla z odposlechů: Autorem "košilatého" výroku je exposlanec Petr Kott
U soudu v kauze Rath zazněla nečekaná perla z odposlechů: Autorem "košilatého" výroku je exposlanec Petr Kott  (Autor: Foto Blesk - Petr Novotný, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
6. prosince 2013
19:39

Z odposlechů v kauze Rath jsme se už dozvěděli různé věci - třeba o "hezkých žluťoučkých penízkách", i když souzený David Rath usilovně tvrdí, že o peníze a korupci v jeho případu rozhodně nešlo. Tentokrát však během procesu pobavilo v soudní síni něco zcela jiného. Exposlanec Petr Kott si prý holí intimní partie...

Zvuková aparatura, sluchátka pro obviněné, obhájce i státního zástupce, reproduktory pro účastnící se veřejnost - tak to tento týden vypadalo u Krajského soudu v Praze, kde odstartovalo přehrávání první série policejních odposlechů v kauze Davida Ratha. A v pátek přišla nečekaná perla, která pobavila soudní síň. "Přijedu domů, spočítám 12 mega a voholím si ptáka," říká na nahrávce ze 3. února 2012 Petr Kott v rozhovoru se svou milenkou Kateřinou Pancovou.

Petru Kottovi se však zařazení této nahrávky do dnešního přelíčení hrubě nelíbilo. "Má to ukázat, jací jsme amorální. Takových okamžiků je v odposleších mnohem více, třeba, když se bavíme o některých lidech," řekl rozlíceně jeden z hlavních aktérů korupční kauzy ve Středočeském kraji serveru lidovky.cz. Jenže tahle pasáž přišla v soudní síni na řadu především patrně kvůli zmiňovaným 12 milionům - podle žalobce to měly být peníze pocházející z úplatků.

Rath se brání: Nahrávky jsou nesrozumitelné

Zatímco tentokrát bylo nahrávce dobře rozumět, David Rath si v průběhu přelíčení stěžoval, že odposlechy nejsou srozumitelné. A že na nic závažného nepoukazují. Žalobce Petr Jirát je ale přesvědčený, že jsou věrohodné a považuje je za hlavní důkaz, usvědčující skupinu deseti lidí z upravování veřejných zakázek. Krajský soud v Praze doposud přehrál hlavně záznamy z kanceláře obžalované bývalé ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, Kottovy přítelkyně. Policie nahrávala dění v místnostech a telefonní hovory od prosince 2011 do loňského května, kdy aféra vypukla zatýkáním. 

U soudu tak zatím například zaznělo nejen to, jak se Pancová baví se svým partnerem Kottem o holení, ale také o nákupu akcií a zlata. Pancová vedle toho probírala s další obžalovanou podnikatelkou Ivanou Salačovou, stavební práce financované Středočeským krajem. Týkaly se hlavně opravy zámku Buštěhrad, která měla být podle obžaloby předražena a "ušitá na míru" domluveným firmám. Korunní svědkyně Salačová se přitom ke korupci jako jediná přiznala a soudu mimo jiné řekla, že v odposleších se hovoří o odevzdání provize 15 milionů korun za to, že získá s další firmou buštěhradskou zakázku.

Soudce chce přehrát přes 100 nahraných hodin

Příští týden je v hlavním líčení, které začalo v srpnu, přestávka. Poslední letošní jednání jsou na programu 17. až 20. prosince. Projednání je zatím naplánované do února 2014. Podle Jiráta bude pravděpodobně pokračovat, protože advokáti chtějí předvolat další svědky. Odposlechy podle něj zaberou zbytek prosince a leden. Kromě kanceláře Pancové sledovala policie také rozhovory v její vile, kterou sdílela s Kottem v Rudné u Prahy. Nahrávky mají prý celkem přes sto hodin a soudce Robert Pacovský je chce přehrát všechny. Kdo ví, co se ještě ze zákulisí Ratha a spol. dozvíme.

wolf66 ( 19. prosince 2013 16:17 )

Dnes kradou i ručičky od hodin,kravinama se krmí veřejnost zastavil bych to,je zněho Bábinský.CHleba levnější nebude,hledání dukazu je jako rozuřený pekař ubodal svoji manželku tvrdým rohlíkem který později rozemlel na strouhanku.Po rohlíku coby předmětu doličném pátrají nejlepší specialisté kriminální služby.

mp3mp3 ( 18. prosince 2013 10:05 )

Číslo telefonu Petra Kotta: 601588660,ověřeno.

sores ( 7. prosince 2013 10:27 )

Kott je odporný chlap pouhou vyzáží,brrr. Ošklivej je jak obrácený z.adek.Nechápu co na něm jeho milenka má,fuj.

merlina29 ( 7. prosince 2013 10:21 )

No jistěže!! Bobr patří do přírody a ne do kalhot!!!

123automobil ( 7. prosince 2013 09:53 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa