Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

NOVÁ FAKTA: Na zřícené lanovce se nesměl vozit ani náklad, natož lidi!

Autor: ČTK, geo - 
1. prosince 2013
12:55

Nákladní lanovka k chatě Bumbálka u Špindlerova mlýna neměla úřední povolení k provozu. Majiteli hrozí pokuta až deset milionů korun.  V pátek večer se lanovka zřítila s 5 lidmi na palubě, osmatřicetiletý muž zemřel, dvě ženy a dvě děti jsou se zraněními v nemocnici.

Pád lanovky způsobilo utržené lano krátce po rozjezdu. Rodina se dvěma dětmi, která do hor přijela na víkend, nastoupila ve spodní části lanovky určené jen na přepravu zavazadel a lyží do kabiny a která se s nimi krátce po rozjezdu utrhla. V první fázi je velmi prudký kopec v lesním porostu. Lanovka spadla až k samotnému mostku, který vede přes Labe.

Zemřel otec dětí

Pád z výšky přibližně dvaceti metrů nepřežil otec rodiny. Matka, další příbuzná i děti ve věku pět a 11 let skončily s různě vážnými zraněními v nemocnicích v Jilemnici a Hradci Králové. Hasiči se museli brodit do půl těla ve vodě, aby se k lidem ve značně deformované kabině dostali.

Lanovka byla určena pouze k přepravě zavazadel a materiálu a byla spouštěna pouze z horního stanoviště. Policie zjišťuje, jestli provozovatel věděl, zda se budou lanovkou převážet osoby nebo pouze zavazadla a lidé půjdou pěšky. Majitel chaty ale neměl povolení ani na provoz nákladní lanovky.

Lanovka bez povolení

"Nepodařilo se nám zjistit, že by ta lanovka měla úřední povolení. V pondělí to budeme řešit s městským úřadem ve Špindlerově Mlýně, pod který by to mělo spadat," řekl Drápal. Majiteli hrozí pokuta až deset milionů korun. Zároveň měl inspekci po nehodě hned vyrozumět, dodal Drápal. Podle náměstka generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery lanovka s největší pravděpodobností povolení úřadu neměla. "Počet povolení na lanovky ve Špindlerově Mlýně je pět a tahle tam není," řekl serveru lidovky.cz.

Obsluha lanovky musí mít zkoušky

Řízení registrované lanové dráhy podléhá poměrně přísnému dozoru. Lanovku řídí a upravují strojníci, kteří musejí složit ze zákona zkoušku a být v dobrém zdravotním stavu. Součástí zkoušek jsou i psychotesty, řekl lidovkám.cz strojník na Lanové dráze Sněžník a Lanové dráze U Slona Jaroslav Mach. "Vzdělání musíte mít elektrického, strojního nebo stavebního typu. Pokud chcete lanovou dráhu obsluhovat a řídit, musíte mít státní zkoušku. Pod dozorem Drážního úřadu skládáte praktické i teoretické zkoušky. K tomu, abyste mohl k těmto zkouškám přistoupit, musíte mít praxi pod dozorem zkušených strojníků," řekl Mach.

abzk ( 1. prosince 2013 19:13 )

Lanovka podle vyhlášky parametry zásobovací lanovky splňovala. Zatím ani není jisté, jestli úřední povolení skutečně neměla. To že momentálně není dohledatelné zatím nic neznamená.

abzk ( 1. prosince 2013 19:07 )

Jenže na stavbě je ten výtah konstruovanej na daleko větší zátěž než lanovka na batožinu, která mívá nosnost 100-150kg. Do toho moh vlézt jenom blázen, navíc ještě s dětma

elssa... ( 1. prosince 2013 18:22 )

takováhle debilita že pojede s dětma nákladní lanovkou, nemuže napadnout normálního člověka, prostě debil co dodat lidi už by konečnš měli používat hlavy, a nedělat nesmysly

wimr ( 1. prosince 2013 16:01 )

moc si tady nevyskakuj, krpatý zmetku

abzk ( 1. prosince 2013 15:43 )

Tyhle malé nákladní lanovky jsou dělané tak na 100 maximálně 150kg, zkrátka na lyže a bagáž. Jinde se dočteš, že stavba lanovky předpisům odpovídala, jenom nebyly vybavený papíry. Jestli do lanovky ti čtyři nalezli i s bagáží, mohla být zátěž až trojnásobná. Lanovka byla ovládaná z chaty, tudíž ten kdo jí ovládal nemohl vědět, že se tam k bagáži nasardinkovala i přiblblá rodinka. Předpisy porušil nejen provozovatel ale hlavně i ti co na svojí lenost a hloupost nejvíc doplatili.

Zobrazit celou diskusi