Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath toho soudu nasliboval... Bude žít řádně, hlásit se úřadům a neuteče!

David Rath je na svobodě, musí však odevzdat pas a hlásit se úřadům
David Rath je na svobodě, musí však odevzdat pas a hlásit se úřadům  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan, Petr Novotný)
Autor: simao, ČTK - 
15. listopadu 2013
09:29

Postupně vyházejí najevo detaily z propuštění Davida Ratha z vazby! Odůvodnění Vrchního soudu, proč po 18 měsících mohl z vězení ven, sice zatím není veřejně známé, obdržel jej však dnes Rathův právník. A prozradil, že soud přijal před cestou na svobodu od Ratha písemný slib - že neuteče, bude žít řádně, hlásit se pravidelně na úřadě a že neprodleně odevzdá svůj pas.

Na to, že David Rath zmizí do zahraničí, si můžete i vsadit. Bokmakeři tomu však příliš nevěří. a sám Rath tvrdí: Kam bych utíkal, nemám na to peníze a doma mám rodinu. "Půl roku mě sledovali, dělali domovní prohlídky, odposlouchávali a nemají jediný, byť nepřímý důkaz, že bych měl cokoli v zahraničí. Já tam prostě nic nemám," tvrdí Rath v Právu. Státní zástupce Jirát však opět projevil obavu, že by Rath utéct mohl. A že on i Pancová někde tajné konto mají... Bývalý Středočeský hejtman to ale stejně usilovně odmítá.

"Zabavili mi většinu úspor, ale nějaké běžné konto, kde mám nějaké nevelké finance v řádu desítek tisíc, tak to mi zůstalo. Na běžný život mám," objasňuje Rath svou současnou finanční situaci a dodává, že obhajoba ho za rok a půl stála již statisíce. "Bez pomoci rodiny bych měl potíže," tvrdí.

Co všechno slíbil Rath soudu?

Vrchní soud v Praze přitom před jeho propuštěním přijal písemný slib, že nikam utíkat nebude. A nařídil Rathovi odevzdat cestovní doklady, což by měl udělat dnes. Vedle toho se Rath musí přihlásit probačnímu úředníkovi a vždy se dostaví na vyzvání úřadů. Slíbil také, že bude žít řádně a nebude mařit hlavní líčení ve svém procesu, ve kterém mu nadále hrozí 12 let vězení.

Soud prý nepřijal záruky Kačera a Změlíka

Rathův advokát Adam Černý dnes ráno obdržel rozhodnutí soudu o propuštění a prozradil, že soud nakonec nepřijal záruky známých tváří za Ratha - exposlance přitom podpořili herec Jan Kačer a někdejší olympionik Robert Změlík, který je z Hostivic, kde Rath bydlí. "Soud uložil omezení vycestování a povinnost odevzdat cestovní doklady," potvrdil právník Černý. Podle něj to měl Rath udělat do tří pracovních dnů od pondělního rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že se podmínky dozvěděl až nyní, musí pas odevzdat krajskému soudu, který kauzu projednává, co nejdřív.

mamasamsam ( 15. listopadu 2013 18:11 )

mamasamsam ( 15. listopadu 2013 18:10 )

mamasamsam ( 15. listopadu 2013 17:47 )

Vždy když politici potřebovali odvézt pozornost od připravovaného podrazu,začali mluvit o p.doktorovi Rathovi,nyní jej pustili a veškerá pozornost se obrací k němu,tak si myslím,že na nás vláda-nevláda chystá nějaký velký podraz.Ale z toho,že pana doktora pustili mám radost.

japos22 ( 15. listopadu 2013 12:22 )

Když se napraví, pořád ještě může letět do nebíčka

moiaza ( 15. listopadu 2013 11:12 )

Tak nám vzniká nový významný vyprávěč pohádek. Pán čistý, poctivý, pravdomluvný, za všech okolností vždy slušný. Něco jak Pavlík Bém, Mirek Kalousek, nebo Janoušek a další pohádkáři.

Zobrazit celou diskusi