Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V ČT padají hlavy: Kvapilová se zastala Drtinové a končí

Vedení České televize odvolalo Pavlínu Kvapilovou z pozice šéfky Nových médií
Vedení České televize odvolalo Pavlínu Kvapilovou z pozice šéfky Nových médií  (Autor: ČTK, Reprotofoto ČT)
Autor: ljš, ČTK - 
2. září 2013
16:36

Kauza odvolání moderátorky Daniely Drtinové z Událostí, komentářů nekončí. Vedení České televize nyní zbavilo funkce šéfku Nových médií Pavlínu Kvapilovou. Ta je přesvědčena, že k tomu došlo právě proto, že se zastala

"Vedení České televize (ČT) odvolalo šéfku Nových médií Pavlínu Kvapilovou. Řízením nových médií byl pověřen její zástupce Petr Svatoš, dosavadní vedoucí oddělení internetu České televize," sdělila mluvčí televize Alžběta Plívová.

Kvapilová byla ve funkci od října 2011. V srpnu se v otevřeném prohlášení postavila za moderátorku Danielu Drtinovou v souvislosti s jejím odchodem z pořadu Události, komentáře. Kvapilová dnes ve svém prohlášení naznačila, že právě toto bylo důvodem jejího odvolání.

Odvolání se uskutečnilo podle ČT na základě podmínek sjednaných v pracovní smlouvě. Kvapilové  bude prý v nejbližší době nabídnuto jiné pracovní zařazení, protože i nadále zůstává zaměstnankyní televize.

Podobně se televize vypořádala i s Drtinovou, které nabídla alternativu v podobě moderování vlastního pořadu Interview ČT24, které ponese její jméno. Generální ředitel ČT Petr Dvořák uvedl, že nabídku pořadu s vlastním jménem považuje za profesní růst. Drtinová v souvislosti s přesunem, který kritizovaly také odbory, řekla, že z Událostí, komentářů neodchází dobrovolně. Později ale nabídku na moderování vlastního pořadu přijala.

Ztráta důvěry

Podle Kvapilové zdůvodnil Dvořák její odvolání tím, že v ní ztratil důvěru. "Při našich posledních setkáních bylo hlavním tématem vždy mé veřejné vystoupení po stažení Daniely Drtinové z pořadu Události, komentáře, případně jeho možné následky," dodala Kvapilová. Drtinovou podpořila proto, že považovala za svoji povinnost hájit principy fungování média veřejné služby. "Vývoj z poslední doby naznačuje, že moje vize moderní veřejné televize založené na maximální otevřenosti a propojení s diváky, kterou jsme s kolegy v divizi ČT Nová média vždy rozvíjeli, by byla v dosavadní konstelaci nadále neprosaditelná," dodala odvolaná výkonná ředitelka.

Ve svém srpnovém prohlášení uvedla obavu, že současná situace kolem zpravodajství ČT může výrazným způsobem narušovat důvěryhodnost média veřejné služby před stěžejními sněmovními volbami. Kvapilová tak žádala ČT o vysvětlení, proč má Drtinová pořad opustit. O vysvětlení stažení Drtinové z pořadu požádal také její kolega Martin Veselovský.

zadnice ( 3. září 2013 09:33 )

Generální ředitel ČT Petr Dvořák je také pěkný vykuk sloužící vždy "pravici" a hlavně skáče z koryta do koryta.

ahmik ( 3. září 2013 09:05 )

Škoda,že redakce BLESKU rychle stahuje podobné články, které mají nějaký smysl a nahrazuje je bláboly o Ornele a když už nic nemají, nastoupí Františka s kritikou "celebrit",které nikoho nezajímají.Zřejmě má ČT v Blesku velkého zastánce a běda,jak ji někdo začne kritizovat.Článek jde hned z kola ven.Zřejmě jde o nějaké osobní propojení a tak doufám,že si tento příspěvek přečte alespoň příslušný redaktor, protože čtenáři se už většinou zpět nevracejí.

rudyptak48 ( 3. září 2013 09:04 )

nbcz, nejsi ty náhodou robot? Tys nepoznal z obsahu článku nadsázku? Celá naše demokracie jsou asi veřejnoprávní sračky, včetně tvého příspěvku.

pepazdp ( 2. září 2013 20:17 )

Drtinová udělala z toho jeho Zemanova patolízala Balvína blbce, nutno dodat, že jí to moc práce nedalo, a tohle je důsledek, nitky vedou až k Zemanovi

pepazdp ( 2. září 2013 20:14 )

Zobrazit celou diskusi