Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zbohatlická dcerka Rezešová u soudu: V bílé košili si hrála na neviňátko?

Autor: Čas.sk, šim - 
27. srpna 2013
14:14

Značkové oblečení, perfektní účes líčení, ultra štíhlá postava a náramky na zápěstích, spojené však k sobě. Milionářská dcerka ocelářského magnáta Eva Varholíková-Rezešová takto dorazila k soudu, aby se zpovídala z loňské nehody, při které v autě uhořeli čtyři lidé. Zatímco ona byla v bílé, zdrcení pozůstalí zahalili soudní síň do černé...

Rezešová dnes, po dlouhých měsících ve vazbě, konečně stanula před soudem v maďarské Budapešti. Právě na maďarské dálnici se loni v srpnu, ve čtyři hodiny ráno tragická nehoda stala. Milovnici luxusu Rezešovou, která si na soud oblékla značkové džíny a sněžně bílou košili, přišla podpořit její matka Eva. Dostavili se také pozůstalí čtyř obětí, které uhořely ve vraku auta, jež se střetlo s autem Rezešové.

Když soudce začal číst spis, měla obžalovaná kamennou tvář. Její matka také pozorně poslouchala, pozůstalí však v klidu nebyli. Po tvářích jim tekly slzy, když tu hrůzu museli znovu poslouchat.

Vodka na místě řidiče

Sama Rezešová odmítla vypovídat. Nezodpověděla otázky, jaká je řidička a jaké má řidičské zkušenosti. To, že po dálnici letěla ohromnou rychlostí, jak říkají důkazy, mluví za vše. Také 1,5 promile v krvi, které jí bezprostředně po nehodě naměřili policisté, více komentářů nepotřebují.

Rezešová se však brání tím, že pila až po nehodě. Když vylezla z vraku přes rozbité zadní okýnko, lokla si prý vodky. Láhev vodky se našla ve vraku jejího auta. K poloze lahve se u soudu vyjadřovali také znalci…

Pod vlivem léků

Co však přiznala, bylo to, že v době nehody brala 6 druhů různých léků. Mělo jít o dvoje antibiotika, kapky a další léky. Prý zrovna byla nemocná a silně ji bolelo v krku.

Soud během prvního stání vyslechl několik svědků. Mezi předvolanými byl i řidič kamionu, který prohlásil, že Rezešová fiat, který o pár okamžiků později nabourala, svým BMW doslova pronásledovala. Rezešová se brání tím, že jí fiat do cesty vjel bez zapnutého blinkru. „Jela jsem po dálnici, když se přede mnou vyřítilo auto,“ přečetla soudkyně ze spisu výpověď Rezešové.

Náraz a pak ohnivá koule

„Auto jsem poprvé za sebou uvidel ve vzdálenosti asi 300 metrů. Nedokázal jsem přesně odhadnout, jak daleko auto je. Ale řidička blikala dálkovými světly, jako by chtěla naznačit, aby ji auto před ní pustilo. Dál jsem tomu nevěnoval pozornost. Ale po chvíli jsem ucítil lehký náraz do přívěsu. V té chvíli jsem se podíval do zpětného zrcátka a uviděl jsem, že se od mého návěsu odrazilo hořící auto,“ vypověděl u soudu řidič kamionu. Pak už viděl jen ohnivou kouli, která zachvátila fiat i s jeho pasažéry.

Kamionista začal brzdit, aby zjistil, co se stalo. „Při tom zpomalování kolem mě proletělo BMW, který bylo točené na střechu. Když zastavilo, polovina auta byla v mém jízdním pruhu. Bál jsem se, že by auto mohlo vybuchnout. Objel jsem to auto a zastavil o několik metrů dál,“ popsal momenty šílené nehody řidič.

Rezešová seděla na svodidlech

„Vystoupil jsem z kamionu, ale po dvou metrech jsem se vrátil zpět, protože jsem zapomněl vestu. Když jsem si ji oblékl a doběhl k BMW, řidička už seděla na svodidlech,“ popsal.

Hned se jí ptal, jestli je v pořádku a jestli s ní byl někdo další v autě. Přinesl jí láhev vody, kterou si Rezešová u sebe nechala. Láhev vodky prý u Rezešové po nehodě nikde neviděl. Ani spolujezdec z kamionu, který také přestoupil před soud se svědeckou výpovědí, láhev vodky u Rezešové neviděl.

„Viděl jsem ji vypadnutou na místě řidiče. Mluvil jsem s ní hned po nehodě, stál jsem od ní asi metr, ale žádný alkohol jsem z ní necítil,“ vypověděl. Jiný svědek, policista, který byl na místě nehody, však alkohol z obžalované cítil. Tento policista taký provedl první test na alkohol, který měl pozitivní výsledek.

Pozůstalí přišli v černé

Jako svědek se dnes před soud dostavila také pozůstalá, dcera jednoho z manželských párů, který v autě zahynul. Byla oblečená celá v černém, hlas se jí chvěl a do očí se jí draly slzy.

„Jeli sbírat hrozny, proto vyjeli tak brzy, aby toho co nejvíce stihli,“ řekla u soudu Judita, dcera Gyorgya a Erzsébet M. „Vždycky řídil otec, matka neměla řidičák,“ dodala. Vypovídal také syn druhé manželského páru, který byl v autě smrti.

Rezešová: Kamenná tvář

Jejich výpověďmi první den stání skončil. Jak obžalovaná Rezešová, tak její matka, měla po celou dobu výpovědí naprosto kamenné výrazy. Rezešová během soudu téměř nemluvila. Na otázky soudu buď odpovídala krátce, nebo jen pokynutím hlavy. Za nehodu, při které zemřeli čtyři lidé, jí hrozí trest až 15 let vězení. Zda by si ho v případě odsouzení mohla odpykat na Slovensku, zatím její právník odmítl hovořit.

Milionáři přispěli na pohřeb

Rodina Rezešové podle prohlášení, které dala médiím, uvedla, že pozůstalí čtyři obětí žádné odškodnění nedostali. „Přispěli však na všechny čtyři pohřby,“ uvedl právník pozůstalých s tím, že konkrétní částku nechtějí prozrazovat.

ko.ko.tek ( 28. srpna 2013 08:53 )

to se může stát i tobě, jestli řídíš

itartas ( 27. srpna 2013 19:41 )

itartas ( 27. srpna 2013 19:41 )

..neexistuje, cítím, že jsem unavená nebo se mi chce chrápat, zastavím nebo za volant nelezu. Smyk? Ani to neberu, tak snad se neřítím jak hovado, když je po dešti nebo jsem řidič za všechny prachy. Můj názor. Ovšem ty srovnáváš něco nesrovnatelného, ona chlastala.

itartas ( 27. srpna 2013 19:39 )

itartas ( 27. srpna 2013 19:38 )

Ona je učebnicovým příkladem rozmazleného fracka, který kašle na všechno. Za 4 lidské životy, tak 12 let natvrdo. To jsem zvědavá zda zafunguje papá.

Zobrazit celou diskusi