Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ukradli PINy 160 milionů karet: Pět hackerů obvinili v USA z internetové loupeže století!

Pětice hackerů je v USA obviněna z internetové loupeže století
Pětice hackerů je v USA obviněna z internetové loupeže století  (Autor: profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
25. července 2013
22:13

Jde prý o největší kauzu tohoto druhu v dějinách Spojených států. Čtyři Rusy a jednoho Ukrajince obvinili ze zřízení hackerské sítě, přes kterou se dostali ke 160 milionům PINů od kreditních karet. Díky nim si přišli na pořádný balík peněz. A co víc, kódy od karet prodávali dál.

Jde o největší hackerskou kauzu, jakou kdy americké soudy projednávaly. Pětice obviněných ukradla miliony PINů karet - a to průnikem do počítačových sítí velkých firem. Kódy z karet navíc hackeři prodávali přes prostředníky do celého světa.

Cena bezpečnostního kódu z jedné americké karty byla stanovena na deset dolarů (200 korun), v případě kanadské karty 15 dolarů (300 korun) a evropské až 50 dolarů (1000 korun).

Mezi oběťmi z řad národních a nadnárodních společnoustí jsou podle prokuratury například americké společnosti Nasdaq, Visa, CPenney nebo 7-Eleven, francouzský obchodní řetězec Carrefour, belgická banka Dexia a dalších 12 firem.

Podle agentury Reuters byli obviněni Rusové Vladimir Drinkman, Alexandr Kalinin, Roman Kotov a Dmitrij Smilaněc a Ukrajinec Mychajlo Rytikov. Z dostupných informací vyplývá, že nikdo z nich dosud nebyl zadržen.

Skrývají se neznámo kde, jednoho mají?

Jeden z obviněných podle žalobců pobývá kdesi v Nizozemsku, další by se měl před americkým soudem objevit příští týden. Kde se nacházejí tři zbývající muži, není jasné.

Drinkmana a Kalinina obžalovací spis označuje za "protřelé" hackery, kteří se specializují na pronikání do počítačových sítí nadnárodních společností, finančních institucí a firem realizujících síťové platby.

Specializací obviněného Kotova je údajně získávání dat z "nabouraných" sítí. Rytikov obstarával anonymní webové adresy, z nichž hackeři své útoky prováděli, a Smilaněc ukradené kódy bankovních karet prodával.

japos22 ( 25. července 2013 22:39 )

Šikovní kluci, měli by jim nabídnout práci.

Zobrazit celou diskusi