Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Polské jedy jsou v Česku: Veterináři našli antibiotika v drubežím mase

Po celém Česku v současné době probíhají namátkové kontroly veterinářů, odebrané vzorky končí v laboratořích
Po celém Česku v současné době probíhají namátkové kontroly veterinářů, odebrané vzorky končí v laboratořích  (Autor: scom)
Autor: ČTK - 
11. července 2013
16:03

A je to tady! Jedy z Polska se dostaly do Česka. Veterináři našli v polském drůbežím mase neznámá antibiotika. Nyní se provádí další analýzy, které určí, přesné složení. Do Česka bylo dovezeno celkem 1200 kilogramů, veterináři nařídili stažení masa z trhu.

"Veterinární inspektoři pozastavili 200 kusů ve skladě, zbytek byl distribuován do dalšího skladu a prodejen v Poličce a Jičíně a bylo zahájeno jejich stahování," uvedl mluvčí. Pokud si někdo výrobek firmy Handlowa ALMA s datem výroby 19. října 2012 zakoupil, má možnost ho vrátit prodejci.

Zjištěné maso se zbytky antibiotik nad hodnotu stanovených maximálních limitů je nepoživatelné a musí být zlikvidováno. Jinak by podle Dubna jeho konzumace přispívala k upevňování rezistence antibiotika na některého z původců onemocnění u lidí a tím by se antibiotická léčba stávala méně účinnou.

Státní veterinární správa během týdne mimořádných kontrol odebrala zatím 103 vzorků drůbežího masa a masných výrobků, z toho 57 bylo testováno na metronidazol a 46 na nadlimitní obsah zbytků jiných antibiotik. Kontrolované zásilky byly z Německa, Polska, Maďarska, Rakouska, Nizozemí a Brazílie. Mimořádná kontrolní akce je zatím naplánovaná do 15. července.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lobotom ( 12. července 2013 01:27 )

 Sakra tvý myšlenky nějak nedokážu pochopit. V první větě všechno zakázat, ve druhé zas všechno povolit. Každopádně tohle je důsledek příliš mírných omezení, starý bolševický normy byly přísnější a potraviny se dokonce i mohly jíst.

Zdeněk Zoro ( 11. července 2013 22:45 )

DOKUD MI ČEŠI BUDEME ŽRÁT TY POLSKÝ SRAČKY,TAK TU BUDOU FURT NĚJAKÝ JEDY.LIDI UŽ TO SAKRA NEŽERTE A PŘIPLATTE SI ZA ČESKÉ,NĚMECKÉ....

bersimalinecka ( 11. července 2013 21:36 )

kupte si v Lidlu ty pšonda čaje a huby se vám zkroutí do osmičky.Dát za povinnost velkým písmem označit na výrobku zemi původu.Kdo můžebýt proti?Jen ten kdo se má za co stydět anebo má strach že se provalí co sem dováží za hnus.Ministr zemědělství to určitě nejí,jinak by bylo jiné tóčo...

bersimalinecka ( 11. července 2013 21:32 )

dobrá hláška

bulvar2 ( 11. července 2013 20:58 )

Hlavně že 50% Českých živých kuřat putuje do Polska a tam se poráží a s obratem prodává do Čech. Jsem zvědavý co se bude dít v případě, že se zjistí, že vlastně živá kuřata pocházejí od nás. Stejně si myslím, že je to všechno Babišovina

Zobrazit celou diskusi