Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sebevražedný atentátník zneškodněn: Bombu mu odpojili přímo na těle

Drama zachycené fotografem Reuters: Zneškodnění sebevražedného atentátníka v Afghánistánu
Drama zachycené fotografem Reuters: Zneškodnění sebevražedného atentátníka v Afghánistánu  (Autor: Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
2. července 2013
12:34

Sebevražedné útoky v Afghánistánu nekončí. Při tom dnešním na sídlo NATO v Kábulu zemřelo celkem 10 lidí. Pořádně dramatickou situaci však zažili i o víkendu v Džalálábádu, kde se pyrotechnikovi povedlo sebevražedného atentátníka zneškodnit. Bombu měl přitom v tu chvíli také připevněnou přímo na těle.

Pyrotechnik těžký úděl má. Tenhle cíl byl totiž ochotný a odhodlaný zemřít. A rozpoutat při tom ve východním Afghánistánu teror. Sebevražedného atentátníka se však nakonec podařilo zpacifikovat.

S obrovskou obezřetností mu bombu deaktivovali přímo na jeho těle. Při téhle akci však mrzla krev v žilách. A fotografové agentury Reuters ji zachytili spolu s podobou teroristy, který skončil na nedaleké vojenské základně u výslechu. Měl přitom namířeno opět do obydlené oblasti, kde by umírali nevinní lidé.

Útok v Kábulu nezastavili

Jenže podobné útoky fanatických sebevrahů jsou v Afghánistánu i nadále na denním pořádku. Bohužel. Ten dnešní byl pro změnu veden na opevněný komplex NATO v hlavním městě Kábul a zemřelo při něm 10 lidí včetně dvou civilistů.

K sídlu NATO se vydali nejen s vestami s výbušninami, ale především s celým naloženým autem. Pokusili se proniknout za bránu komplexu, ale když se jim to nepovedlo, odpálili se.

Lidské bomby vysílají dál

Zatímco k zatčenému teroristovi se nikdo nepřihlásil, dnešní akce již svého organizátora má - a jde jak jinak než o islamistické hnutí Taliban. Jeho povstalci bojují se "západními" jednotkami již 12 let a vysílají své "lidské bomby" pravidelně.

Minulý týden při útoku na prezidentský palác a kanceláře americké rozvědky CIA zahynuli tři afghánští strážci a pět útočníků. Naopak v pondělí se bezpečnostním silám podařilo odhalit a zabít jiného sebevražedného atentátníka u sídla tajné služby NDS v afghánské metropoli.

vonamula ( 2. července 2013 15:05 )

přeložit vejpůl, naložit do vozíku z lidlu, zasypat šutrama, dotlačit ke kámošům a odpálit

tuba24 ( 2. července 2013 14:09 )

no nic - odtat nohy aby uz nikde nemohol s bombou prist a ruky aby uz nikdy nemohol stlacit trigger

Zobrazit celou diskusi