Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dívka se smrtící bakterií byla v Praze! Tehdy se ještě usmívala, teď bojuje o život

Autor: oj - 
24. května 2012
13:35

Blonďatá Američanka Aimee Copeland (24) se nakazila bakterií, která ji požírá zaživa. Lékaři jí museli amputovat obě ruce a nohu. Blesk.cz našel fotku, která dokládá, že dívka před časem navštívila Prahu. Tehdy byla šťastná a plná života. Teď v kritickém stavu bojuje o život.

Aimee byla nedávno na výletě s rodiči a s mladší sestrou Paige v Praze. Byla šťastná. Netušila, že za pár měsíců bude bojovat o holý život.

Nebezpečnou bakterií se nakazila při nešťastném úrazu na lanovce nedaleko Atlanty. Mikroskopický zabiják se jí dostal do těla přes odřeninu, kterou si dívka způsobila. Nejdříve ji museli lékaři amputovat nohu, pak obě ruce a nakonec i část druhé nohy. Dívka stále nemá vyhráno.

Bakterie má další oběti

V americkém státě Georgia, odkud pochází Aimee Copeland, počet nakažených stále stoupá. Jeden z pacientů je Robert Vaughn (32). Bakterie ho napadla, když se při sekání trávy lehce poranil na stehně. „Z ničeho nic mi nebylo dobře. Cítil jsem horečku a zvracel jsem,“ popsala první příznaky útoku masožravé bakterie Robert. Musel podstoupit pět operací. Lékaři mu odebrali více než jeden kilogram tkáně z třísel.

Další případ smrtící infekce je v Jižní Karolíně. Lana Kuykendall (36) se právě vrátila z porodnice, kde přivedla na svět krásná dvojčata. Krátce na to se u ní objevily stejné příznaky jako u Roberta. Leží na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Greenville.

Podle lékařů je nakažených mnohem více než je obvyklé a stále jich přibývá. Epidemie prý ale rozhodně nehrozí.

Nekrotizující fasciitida
Nekrotizujicí fasciitida je vzácné infekční onemocnění postihující měkké tkáně. Onemocnění má často za následek smrt. Příčinou infekce bývá bakterie Streptococcus pyogenes.