Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Panika ve Velkém Meziříčí: Bouřka spustila nečekanou evakuaci

Video se připravuje ...
Autor: Jiří Čada - 
23. května 2012
19:01

Hrůza a následně i panika zachvátily v úterý večer Velké Meziříčí na Žďársku. Nad městem právě zuřila bouře provázená průtrží mračen, když se nečekaně z městského rozhlasu ozvala ulicemi výzva k evakuaci obyvatel.

„Nepřeju vám něco podobného zažít,“ stěžovala si čtenářka Blesku Jitka Heldová. Výzva se několikrát opakovala. Lidé měli opustit své domovy.

„Sousedé zmateně vybíhali ven z domů vzájemně se ptali co se děje. Kam mají jít?“ popsala situaci paní Jitka. Místní se z počátku děsili, že praskla hráz nedaleké přehrady Mostiště. Nikdo v tu chvíli netušil, že městu nehrozí žádné nebezpečí, jen technika se vlivem počasí „zbláznila“!

„Jeden z blesků udeřil do věže kostela a budovy radnice a následně spustil ve městě systém jednotného varování. Z reproduktorů městského rozhlasu zaznělo několikrát za sebou hlášení, aby lidé opustili domovy,“ uvedla ještě ten večer mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Hasiči mezitím přijímali na svých dispečincích desítky vyděšených dotazů.

„Lidé se báli, nedivím se. Nedaleko je jaderná elektrárna Dukovany. Protržením hráze na Mostišti by se přes město přehnala šest metrů vysoká vlna,“ zdůraznil místostarosta Velkého Meziříčí Josef Komínek. Ten přiznal, že i jemu večerní hlášení pořádně zvedlo krevní tlak.

„Vyběhla jsem z domu a viděla, že auta vyjíždějí na kopec ke sjezdovce. Taky mě napadlo, že praskla přehrada. Vždyť zrovna tak strašně lilo,“ líčila drama Jitka Heldová. Ještě včera se Blesku svěřila, že se od osudného večera necítí vůbec v pořádku. Šok utrpěli i další lidé, někteří dokonce museli vyhledat pomoc lékaře.

Vedení města společně s policisty a hasiči do pozdních večerních hodin pak situaci ve městě uklidňovali.

marievm ( 24. května 2012 00:10 )

buban: do nich a pořádně jim to osolit! Kdybyste tu nenapsala, že jste tam psala, napsala bych tam sama. (Zajímalo by mě, jestli by vážení redaktoři Blesku dokázali takovou větu taky napsat )

marievm ( 24. května 2012 00:06 )

Opravdu mne, jakožto obyvatelku VELKÉHO Meziříčí (!), uráží neschopnost vašich redaktorů napsat v názvu článku správný název našeho města! Měli byste se za tenhle svůj "počin" opravdu stydět. Sedíte si někde v Praze v kanclíku (předpokládám) a dál než 2 km od Prahy nevidíte...

buban ( 24. května 2012 00:01 )

to je k nevire-ti Idioten v te redakci tam musi byt naprosto na srot-chrapou na stole, nebo pod? Tolik upozorneni na jejich zurnalisticky vykon-a zadna naprava? To je snad zly sen

buban ( 23. května 2012 23:31 )

presne to jsem mela na mysli ve svem prispevku ve 21,52 hod. Vidim, ze jsem nebyla sama. To Velsske bych chapala-ale Mezirici-jak se tomu rika v GB-zeby pomohl s vysvetlenim pesanglicky?

adorator ( 23. května 2012 22:48 )

ale paní vypadá, že by mohla být jedním z našich spoluobčanů vycestovalých do Anglie. Takže možná je to fakt z Walesu. to Velšský Meziříčí

Zobrazit celou diskusi