Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Luxusní byty jim prý na hlavu nespadnou: Dům se podle počasí naklání o milimetr

Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. května 2012
18:05

Koupili si byty za miliony a během 14 dnů se museli z luxusní rezidence Prague Marina v Praze-Holešovicích už dvakrát vystěhovat. Boháčům však podle statiků střecha na hlavu (nejspíš) nespadne. Dům se sice hýbe, ale jen o milimetr. A navíc pouze při výkyvech počasí.

Hýbání budovy je důsledkem změn teplot a lidem nebezpečí nehrozí, ujišťují technici Metrostavu, kteří luxusní komplex Prague Marina stavěli. Lidé se tak prý mohou bez obav vrátit do svých domovů.

Poprvé bylo zhruba 30 lidí evakuováno na konci dubna, kdy došlo při horku k ohnutí nosníku, podruhé o uplynulém víkendu, kdy při prudkém ochlazení začal dům opět praskat. Naklání se tedy podle toho, jaké je počasí. Ale prý jen o milimetr.

Dům podpírají provizorní podpěry: Trvalé řešení až za několik měsíců?

Nájemníci se však zdráhají do domu, který podpírají provizorní vzpěry, nastěhovat. Na trvalé vyřešení problémů se statikou si však budou muset nějaký pátek počkat. A to možná až několik měsíců. Je tak možné, že podezřelé zvukové efekty stavby, která je však podle stavitelů stabilní, budou nájemníky provázet i nadále. Právě ony však stály za víkendovou evakuací.

Stavební úřad Prahy 7 dal vlastníkům bytů měsíc na zjištění příčin a další dva měsíce na návrh konečných technických opatření. Vedoucí odboru Jiří Choura však očekává, že lhůty nestihnou a požádají o odklad. "Uskutečnili jsme několik kontrol a nařídili umístění sledovacích terčů," uvedl Chour. Přístroje budou podle něj sledovat případné další pohyby budovy.

Nejen výkyvy teplot však možná můžou za problémy luxusních bytů, jejichž pořizovací cena začínala kolem pěti a dosahovala až dvou desítek milionů. "Problém může být ale také v projektu, provedení stavby, materiálu nebo ve špatném užívání," podotknul Chour. Policie navíc případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Právní zástupce Společenství vlastníků jednotek (SVJ) Petr Novotný už o víkendu řekl, že majitelé bytů chystají žalobu pro poškození majetku.

smeagol ( 16. června 2012 18:12 )

Tak jsem se tam byla pri sve letosni navsteve CR podivat a nebydlela bych tam ani zadarmo. Cely areal vypada jako mesicni krajina, opustene, neosobne, nevabne, spis jako prumyslova zona. Pritom o kus dal po proudu reky jsou postavene krasne a puvabne vypadajici domy. Holt je architektura a architektura.

lukreciaborgia ( 15. května 2012 09:00 )

Už disident Havel říkal,že to jsou králíkárny,tak co chcete!A normální člověk by si byt v takové lokalitě ani nekoupil!!Ale někdo potřeboval "odklonit"nějaké miliony.Je to pračka peněz.

yirka ( 14. května 2012 23:37 )

Fakta. Součinitel tepelné roztažnosti oceli je 0,000012. Při výpočtu posunu/roztažnosti na 6m(cca sekce 1 podpěry)a poklesu teploty o 20C je prodloužení asi 1,5mm. Myslíte, že by se vzpěra v dříku kotvícího oka ohnula o viditelných 30st. tj. geometricky posunula cca. o 25mm? Pozn.: Síla se roznáší dle úhlu vzpěry t.j. cca 45st., tzn. že prodloužení nosníků stavby působí na vzpěru jen poloviční silou. Tam je daleko větší problém buď s kvalitou oka vzpěry nebo dimenzí nosníků stavby(stat. neurčité nebo slabé), které přetěžují jednotlivé vzpěry.

jirkaacs ( 14. května 2012 22:21 )

jojo dobry

zlymikes ( 14. května 2012 19:44 )

 Ale on spadne,spadne až na zem

Zobrazit celou diskusi