Už od pradávna se čas od času objeví nové, "zaručené" zvěsti o konci světa. Prorokovali ho náboženští misionáři i řada fanatiků, často bez úspěchu. Někteří proroci, včetně starobylých Mayů, se pak shodli třeba na magickém datu 21.12.2012.

A znáte to, štěstí přeje připraveným. Když nemáte zrovna hluboko do kapsy a trápí vás i obavy z konce světa, ale i světových pandemií, přírodních katastrof, teroristů či nárazu tajemné planety, můžete si nechat postavit kryt proti hrozící apokalypse od některé ze specializovaných firem doma. A nebo zainvestovat do vznikající podzemní novostavby v americkém Kansasu a přežít soudný den vskutku stylově.

Kryt pro miliardáře oplývá luxusem

Již čtyři movití investoři podle informací Daily Mail se rozhodli zapojit do projektu výstavby luxusního podzemního krytu v americkém Kansasu. V tamních prériích roste na místě opuštěné raketové základny, vybudované za Studené války mezi USA a SSSR, obrovský komplex, který má přečkat zkrátka vše.

12 podzemních pater má zahrnovat nejen luxusem oplývající byty, ale i kino, škola, lékařské centrum, knihovny, bazén, farma, produkující ryby a zeleninu po dobu nezbytně nutnou, aby uživila 70 lidí. Problém s vodou mají vyřešit obří podzemní nádrže, energie zajišťují alternativní systémy na bázi větrných elektráren.

Samozřejmostí je i péče o bezpečí ubytovaných - proto se v rámci projektu pamatuje i na ostrahu a řadu bezpečnostních vychytávek, počínaje přístupem do jednotlivých místností na základě otisků prstů.

Strach prodává ještě lépe než sex

V případě úspěchu se developer Larry Hall chystá na výstavbu dalších podzemních krytů pro bohaté. Sám si jeden z bytů chystá nechat pro sebe - a dokud k apokalypse nedojde, bude jej prý využívat alespoň pro rodinné dovolené.

O úspěch projektu se však příliš nebojí. Jak ostatně řekl John Hoopes z univerzity v Kansasu, který se zajímá o šíření kultury soudného dne: "Strach prodává ještě lépe než sex."

Fotogalerie
5 fotografií