Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mazaný poslanec z ODS: Prodá státu pozemky 15krát dráž, než je koupil

Je to shoda zvláštních náhod: Poslanec Baštýř (ODS) nakoupil pozemky za pakatel, teď je od něj chce stát zpět za patnáctinásobně víc. Potřebuje je totiž pro stavbu dálnice D3
Je to shoda zvláštních náhod: Poslanec Baštýř (ODS) nakoupil pozemky za pakatel, teď je od něj chce stát zpět za patnáctinásobně víc. Potřebuje je totiž pro stavbu dálnice D3  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: SAN, simao - 
14. května 2012
07:31

Jihočeský poslanec Václav Baštýř z ODS si pořádně namastí kapsu ze státní kasy. Má totiž za ušima. Pozemky, které koupil za pakatel, nyní výhodně prodá patnáctkrát dráž.

Před dvěma lety nakoupil Václav Baštýř (ODS) pozemky pod budovanou dálnicí D3 na Českobudějovicku za 6 až 8 korun za metr. Leží nedaleko obce jihočeské obce Ševětín a celkem za ně zaplatil přes 700 tisíc korun. Prý se na nich chystal hospodařit. Jenže každý si nejspíš pod pojmem hospodaření představujeme něco jiného. Nyní to však vypadá, že na nich spíš hledal zlatou žílu. A našel.

Stát teď pro další stavbu Baštýřovy pozemky nutně potřebuje, a tak bude platit - a pořádně. 100 korun za metr čtvereční! Což je patnáctinásobně více, než jaká byla jejich pořizovací hodnota. Rázem se cena pozemků vyšplhala pomalu k deseti milionům.

Poslanec přitom tvrdí, že v obchodu není žádná spekulace. Prostě se to tak nějak přihodilo, že se z pozemků stalo lukrativní zboží... „Budeme mít snahu nevykupovat celé pozemky,“ sdělil sice šéf českobudějovického ŘSD Josef Pešl, jenže to nic nemění na faktu, že tu něco nevoní.

"Oklamal nás. O dálnici neříkal ani slovo. My jsme pořádně ani nevěděli, kudy má dálnice vést," řekl MF DNES, která o případu informovala, jeden z bývalých majitelů půdy. Baštýř se přitom v loňském roce jako šéf sněmovního podvýboru pro dopravu zasadil o to, aby stát poslal peníze na stavbu zmiňované dálnice.

arcaben ( 22. května 2012 15:49 )

Tj frajer a ne takový trapák jako drathek s krabicí od čůča

lukreciaborgia ( 19. května 2012 15:21 )

Tak,tak,přesně lidi s takovým myšlením vláda potřebuje.A protože jsou češi takoví,mají vládu jakou si zaslouží!!!!

janapi ( 17. května 2012 15:28 )

Je zajímavé-že v jiném tisku se p.poslanec vyjadřuje ve smyslu, že se jedná o pozemky, které vlastnili jeho předkové. V tom případě by šlo o restituce a nikoliv o ákup. Takže kde je vlastně pravda? V naší politice těžko!

webtest ( 16. května 2012 15:18 )

neházej všechny do jedneho pytle

webtest ( 16. května 2012 15:13 )

všichni jsou stejní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa