Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strach lidí u Českých Budějovic: Někdo nám už pět let tráví psy!

Autor: Vlaďka Hradská, mivrk - 
15. ledna 2012
05:44

Obrovský vztek a také strach mají pejskaři a další obyvatelé v Mydlovarech na Českobudějovicku. Neznámý travič tam už pět let rozhazuje po okolí uzeninové návnady plné jedovatého karbofuranu. Na svědomí má několik mrtvých a řadu přiotrávených zvířat. Naposledy se kousky uzeniny s fialovými krystaly uvnitř objevily tento týden. Travič ale přitvrdil. Nástraha už byla přímo ve vsi!

"To musí dělat dobytek. Jiný výraz pro toho člověka nemám. My psa ani nepouštíme ven. Starosta před návnadami varoval obecním rozhlasem. Sousedka ji totiž našla přímo před domem. Co kdyby tu uzeninu olízlo malé dítě? Maminky s dětmi mají strach,“ postěžovala si Marie Zachová.

Psa zachránila

Zoufá si i Ivana Šílená. Její dvě kokršpanělky se přiotrávily už třikrát! „První návnadu fenka spolkla v roce 2009. Začala se třást a slintat. Okamžitě jsem udělala slaný roztok a donutila ji ho vypít. Pak jsme jeli na veterinu. Tím, že vše vyzvrátila, jsem jí podle veterináře zachránila život,“ řekla Ivana Šílená, která nyní objevila další jedovatou návnadu.

Okamžitě vše nahlásila policii. „V obci je teď napjatá atmosféra. Už si tu nevěříme. Znervózní nás každé zaštěkání. Dávám psům náhubky i na zahradě. Je zřejmé, že to dělá někdo odsud,“ dodala Ivana Šílená.

Pachatel uniká

Podle důchodce Karla Chalupského (89) se otrávené návnady začaly v okolí Mydlovar objevovat asi před pěti lety. „Přišel jsem tak o jezevčíka Tomíka. Je to tři roky. Na procházce jsme našli čerstvý, voňavý kousek párku. Uvnitř byly fialové krystalky. Vzal jsem mu to, ale stačil kousek sníst. Druhý den jsem našel mrtvého,“ řekl slzami v očích důchodce.

Jak se Blesku podařilo zjistit, koncem loňského roku se v obci přiotrávili další dva psi a v úterý tam uhynula za podezřelých okolností rotvajlerka. Lidé viní traviče i ze smrti vzácného orla mořského, který byl v okolí Mydlovar nalezen před několika lety. Policie případ opakovaně prošetřuje. Pachatele se jí ale zatím nalézt nepodařilo.

Co je karbofuran

Karbofuran je jeden z nejjedovatějších pesticidů, který se používal v zemědělství. Jeho prodej ve formě postřiku a granulí je v Česku od roku 2008 zakázán. Je to prudký, rychle působící jed. Pokud ho pes sežere, umírá v křečích na zástavu dechu. Pachateli hrozí až tříleté vězení.

dandyk ( 17. března 2012 10:03 )

demente

stupidus ( 16. ledna 2012 17:36 )

Pejskaři, hlavně sbírejte po svých čoklech jejich hovna na veřejných prostranstvích!!!!!!!

stupidus ( 16. ledna 2012 17:31 )

No jo. Ty jsi takový vševěd!

abyss ( 15. ledna 2012 16:27 )

Dobrá, chápu , zazmatkovat může každý a nemusí být hlupákem, i když to tak na první pohled může vypadat K tomu, co píšete nahoře, bych jenom dodala - někdy je to skutečně tak, jak popisujete, skutečně může jít o místního, ale znám i případ, kdy se dívka z vesnice rozešla s chlapcem z města pro jeho hrubost a zlé chování ke zvířatům a on, aby se jí pomstil, otrávil jejího milovaného psa a ve snaze, aby na něho nepadlo podezření, otrávil ve vsi ještě další tři psy. Dějí se různé věci a žijí mezi náma různé zrůdy

abyss ( 15. ledna 2012 13:22 )

Opět reaguješ neskutečně hloupě. Sám/a píšeš, že pes patří na vesnici a nedochází ti, že k tomu odpornému travičství došlo právě na malé vesnici

Zobrazit celou diskusi