Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

V rybníce otrávili stovky ryb. Pomsta, nebo náhoda?

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Jaroslav Krčál)
Autor: sč - 
26. září 2011
15:50

Pomsta, nebo náhoda? Soukromý rybník plný ryb někdo otrávil v Huslenkách na Vsetínsku. Na hladině plavala neznámá látka, která ve vodě zničila veškerý život. Hasiči se snažili odčerpáváním vody zamezit další ekologické havárii.




„Na hladině byly odpoledne viditelné stopy plovoucí neznámé látky. Následkem otravy došlo k úhynu veškerých ryb a dalších živočichů žijících ve vodě,“ sdělil mluvčí hasičů Ivo Mitáček. Majitel rybníka odhadl ztráty asi na 300 velkých lovných ryb, malých ryb a potěr nepočítaně.

Otrávený rybník mohl ohrozit i Bečvu

Odebrané vzorky hasiči dopravili do laboratoří ve Frenštátu pod Radhoštěm a vyžádali si posily. „Pod otráveným rybníkem je kaskádovitě napojený další rybník, který musel být uchráněn. V případě rozšíření otravy by byl zničen život i v něm. Navíc hrozilo další rozlití přes spodní rybník a mohla by být ohrožena  Vsetínská Bečva,“ přiblížil situaci Mitáček.

Hasičům se odčerpáním vody podařilo snížit hladinu rybníka o 20 centimetrů a zabránit tak dalším problémům. Na místo přijeli odborníci chráněné krajinné oblasti, životního prostředí a policisté.

marie60 ( 26. září 2011 16:10 )

 Jestli to byl úmysl, tak toho parchanta by měli co nejdřžív chytnout a pořádně mu nandat.Někteří lidi jsou hodně zlí.

Zobrazit celou diskusi