Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cameron: Nejmladší britský premiér za 200 let

Autor: ČTK, šim - 
12. května 2010
12:25

Britská královna jmenovala novým premiérem předáka konzervativců Davida Camerona, který bude vládnout v koalici s liberálními demokraty. Ve funkci nahradil labouristu Gordona Browna.

Třiačtyřicetiletý Cameron se stal nejmladším britským ministerským předsedou od roku 1812. Po audienci v Buckinghamském paláci odejel přímo do sídla britských premiérů na Downing Street číslo 10, kde ho vítaly davy příznivců.

Konzervativci se tak v Británii vrací do vlády po 13 letech. Ve volbách minulý týden sice nezískali potřebnou většinu poslanců, ale budou vládnout v koalici s liberálními demokraty, kteří skončili třetí.

Podrobnosti vládní dohody s liberály zatím nebyly zveřejněny. Cameron ale zdůraznil, že půjde o skutečnou koalici, to znamená, že liberální demokraté budou sedět přímo ve vládě. Podle britských médií má být šéf liberálních demokratů Nick Clegg vicepremiérem.

Cameron při projevu na Downing Street prohlásil, že novou vládu čeká obtížná práce. Zdůraznil, že se chce zaměřit na ekonomické problémy a že chce "obnovit důvěru v politický systém". Nový premiér, kterého provázela manželka Samantha, také poděkoval svému předchůdci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi