Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Cítím se jako znovuzrozený.“ Do Mekky zamířily víc než dva miliony muslimů

Autor: ČTK - 
23. srpna 2018
20:15

Přes dva miliony muslimů ve čtvrtek zamířily z údolí Miná zpět do Mekky k závěrečným modlitbám pětidenní poutě, kterou má každý muslim vykonat alespoň jednou za život. Letoších obřadů se zúčastnilo podle saúdskoarabských úřadů 2,37 milionu lidí, z nichž 1,75 milionu byli cizinci. Rituály, poznamenané v minulých letech tlačenicemi, požáry i politickými protesty, se letos obešly bez incidentů.

Pouť se koná mezi 8. a 12. dnem posledního měsíce muslimského lunárního kalendáře. Nejméně jednou za život ji má vykonat každý věřící muslim, pokud na to má peníze a pokud mu to dovolí zdraví.

Výbor pro organizaci poutě vede guvernér provincie Mekka princ Chálid Fajsal. Ten řekl, že letos byla ke zvládnutí obřadů, při nichž se nahromadí na jednom místě velký dav, použita nová technologie. Poutníci dostali elektronické náramky, což pomohlo lépe organizovat přechody velkých skupin k rituálním místům. V roce 2015 se nepodařilo zastavit dva proudy lidí, které vyrazily souběžně proti sobě. V tlačenici tehdy zemřelo asi 1600 lidí, z nichž většina byli Íránci.

Než se dnes poutníci odebrali zpět k modlitbě do Velké mešity v Mekce, znovu provedli obřad kamenování Satana.

Cítím se jako znovuzrozený. Je to boží požehnání a člověka to obšťastní,“ řekl egyptský poutník Sabah Saíd.

Bezpečnost účastníků zajišťovalo na 110.000 členů bezpečnostních sil a o zdraví poutníků pečovalo zhruba 32.000 zdravotníků. Úřady se každoročně obávají vypuknutí nemocí, ale ministr zdravotnictví Taufík Rabíah řekl, že se bez toho pouť letos obešla.

Náboženský rituál, který je jedním z pěti pilířů islámu, pomohl překonat i diplomatické spory, jež má Rijád s Íránem a také s Katarem. Pouť letos vykonalo na 86.000 Íránců a 300 Katařanů.

Více o pouti Hadždž čtěte ZDE