Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Summit Trumpa s Putinem se blíží. Na prezidenty v Helsinkách čeká i speciální pivo

Autor: ČTK, nkov - 
15. července 2018
13:10

Americký prezident Donald Trump se rok a půl po nástupu do funkce poprvé sejde se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem na oficiálním summitu. Setkání ale vyvolává v USA i v západním světě kontroverze. Prezident totiž podle komentátorů podává ruku Putinovi, který je obviňován z autoritářských snah a protizápadních postojů, a zároveň ostře kritizuje tradiční americké spojence. Trump kritiku odmítá a již nyní jako geopolitické vítězství hodnotí sám fakt, že se summit vůbec koná.

Kriticky se k nadcházejícímu summitu staví američtí demokraté, pro které je Trump symbolem morálního úpadku země. Upozorňují, že Trump je příliš vstřícný vůči státům, které mají s USA napjaté vztahy. Jisté výhrady mají i republikáni, od kterých se ozývají hlasy, že by Trump neměl s Putinem zůstat sám.

Arizonský republikánský senátor Jeff Flake chce podobně jako demokraté, aby Trump Putinovi řekl, že ruská okupace ukrajinského autonomního poloostrova Krym je nelegální a že ruské aktivity v Sýrii škodí mírovému procesu. Flake prohlásil, že američtí spojenci v regionu se obávají toho, na čem se Trump s Putinem dohodne. Dodal, že on s nimi takové obavy sdílí.

Flakeův kolega ze Senátu USA Bob Corker poukázal na to, že Trumpův postup vůči Rusku vyvolává u amerických přátel v regionu otázky o aktuální důvěryhodnosti amerického partnerství.

Kontroverze před schůzkou vyvolávají i Trumpova slova, jimiž ocenil Putinovy státnické schopnosti. V minulosti také prohlásil, že ruskému prezidentovi věří, když říká, že se Moskva nevměšovala do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Za to sklidil Trump v USA kritiku.

O volbách, jejichž pozadí kvůli ruské roli objasňuje zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, chce s Putinem hovořit. „Nechceme, aby se někdo pletl do voleb,“ říká nyní Trump.

Trump: Rusko zapletené do voleb? Nesmysl

Trumpův někdejší štáb je pod Muellerovým drobnohledem, vyšetřovatel totiž prověřuje, zda někteří jeho členové nebyli v kontaktu s Ruskem. Trump takovéto vazby odmítá a vyšetřování označuje za hon na čarodějnice.

Trump chce s Putinem také jednat o Ukrajině, která je zdrojem napětí a sankcí mezi Washingtonem a Moskvou. Rusko totiž v roce 2014 po pádu proruské vlády anektovalo Krym a začalo podporovat proruské separatisty na Donbasu, kde vypukly boje. Kreml dal již předem na vědomí, že o Krymu diskutovat nehodlá, neboť poloostrov považuje za nedílnou součást Ruské federace.

Trump plánuje, že se s Putinem nejprve setká mezi čtyřma očima, později se k prezidentům připojí další členové delegace a summit vyvrcholí společným pracovním obědem. Chce tak očividně zopakovat formát červnové schůzky se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, kterou označil za mimořádný úspěch zajišťující bezpečnost v regionu.

Dilema Američanů: Je Putin přítel, nebo ne?

Zda je Putin přítel, nebo nepřítel, Trump zatím neví. Před odletem do Evropy, kde se mezitím zúčastnil summitu NATO a absolvoval pracovní návštěvu Británie, prohlásil, že ruský prezident je zcela jistě konkurent. I tak ale označil nadcházející setkání s šéfem Kremlu za nejsnadnější část svého evropského turné. „Kdo by si to pomyslel,“ dodal.

Skutečný průlom ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem od summitu nicméně ruští a američtí představitelé neočekávají. Vlivný ruský senátor Alexej Puškov vrcholnou schůzku považuje za uznání Ruska jako mocnosti, jejíž zájmy Spojené státy nemohou přehlížet. „Washingtonu dlouho trvalo, než to pochopil, ale nakonec se tak stalo,“ poznamenal.

Ačkoli setkání v Helsinkách bude prvním oficiálním summitem Putina a Trumpa, oba prezidenti se již v minulosti setkali, a to loni v červenci na okraj summitu skupiny G20 v Hamburku a loni v listopadu během jednání zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) ve Vietnamu.

Speciální pivo pro speciální příležitost

Mikropivovar RPS Brewing ve středofinském Kuopiu uvařil u příležitosti pondělního summitu prezidentů USA a Ruska Donalda Trumpa a Vladimira Putina speciální várku ležáku.  Pivovar, jehož zkratka RPS znamená Rock, Paper, Scissors (Kámen, nůžky, papír), státníkům doporučuje střihnutí jako možnost řešení závažných sporů.

„Víme, jak problémy řešit, věřte tomu, když to říkáme. Nikdo o tom neví více než my,“ vzkázal pivovar na svém webu Putinovi a Trumpovi. „Pamatujte, že vždycky můžete věci vyřešit jako chlapi s hrou kámen, nůžky, papír,“ dodal podnik.

Šéf pivovaru Samuli Huuhtanen k tomu dodal, že pár dobrých piv každému vyjednávání jen napomůže. Navíc podle něj prezidenti mohou zajít i do sauny, nepostradatelné součásti finského života, kde případnou dohodu zpečetí.

Lahve upomínkového ležáku, kterých bylo připraveno 10 tisíc kusů, na etiketě vedle vyobrazení Trumpa s Putinem a doporučením ke střihnutí také odkazují sloganem Make Lager Great Again (Vraťme ležáku jeho velikost) na volební heslo amerického prezidenta Make America Great Again (Vraťme Americe její velikost).

Zobrazit celou diskusi