Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Při razii zadrželi 33 těhotných. Pronajaly dělohy Číňanům za 221 tisíc

Autor: ČTK, simao - 
23. června 2018
10:05

Při operaci v Phnompenhu namířené proti ilegálnímu podnikání s náhradním mateřstvím objevila policie 33 žen těhotných pro čínské zákazníky. Po razii ve dvou bytech zadržela pět osob, včetně čínského šéfa ilegálního podniku, informovaly dnes podle agentury Reuters kambodžské úřady.

Kambodža je oblíbenou mezinárodní destinací pro páry, které nemohou mít děti a snaží se je získat prostřednictvím náhradního mateřství. Usilují o to, přestože aktivity spojené s takzvaným pronajímáním dělohy jsou v této asijské zemi od roku 2016 zakázány.

Část peněz po otěhotnění, zbytek po předání dítěte

Šéf úřadu pro boj proti obchodování s lidmi Keo Thea upřesnil, že pětici zadržených během zásahu tvoří čtyři Kambodžanky a čínský šéf ilegálního podniku. Obviněni již byli z obchodování s lidmi a ze zprostředkování náhradního mateřství. Těhotné ženy podle něj v této chvíli obviněné nejsou.

„Děti by měly porodit pro čínské občany,“ řekl Theo a dodal, že každé z těchto náhradních matek bylo slíbeno 10 000 dolarů (221 000 korun). Podle smlouvy po otěhotnění každá dostává hned 500 dolarů a po předání dítěte 300 dolarů měsíčně až do celkové domluvené částky.

Boom náhradních matek v Číně

Šéf úřadu v této souvislosti také sdělil, že odhalená skupina už zákazníkům v Číně takto poskytla dvě desítky dětí. Některé se přitom narodily v Číně a některé v Kambodži. Čínské zdravotnické úřady odhadují, že po uvolnění politiky jednoho dítěte má v zemi nárok na druhé dítě 90 milionů párů.

Oficiální statistiky o počtu čínských dětí přivedených na svět náhradními matkami neexistují, ale média tvrdí, že je jich každý rok přes 10 tisíc.

Zobrazit celou diskusi