Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Trump o operaci první dámy Melanie: Na sále byla několik hodin

Autor: vei/ČTK - 
9. června 2018
16:17

Americký prezident Donald Trump dále posílil spekulace kolem zdravotního stavu manželky Melanie, která nedávno podstoupila v nemocnici zákrok na ledvině. Šéf Bílého domu uvedl, že se jednalo o „velkou operaci“, která trvala téměř čtyři hodiny. Podle něj se první dámě ale „daří skvěle“. Na summity do Kanady a do Singapuru ho ale žena nedoprovodí, protože měsíc nesmí cestovat letadlem, napsala agentura AP.

Bílý dům v květnu oznámil, že Trumpová byla pět dní hospitalizována kvůli odstranění nezhoubného výrůstku na ledvině. První dáma se ale poté více než tři týdny neukázala na veřejnosti a média začala spekulovat, že je po operaci zneschopněna, nebo že se s manželem rozešla.

Co trápí první dámu?

V pondělí se ale Melania po Trumpově boku v Bílém domě zúčastnila ceremoniálu věnovaného rodinám padlých vojáků. Trump vzápětí na twitteru tvrdě kritizoval média, která poslední tři týdny psala o podivné absenci první dámy USA na veřejnosti.

Video  Trump přiletěl s Melanií na Floridu, nenechala se vzít kolem ramen  - Reuters
Video se připravuje ...

„První dámě se daří skvěle,“ řekl novinářům v pátek před Bílým domem Trump, když odjížděl na summit G7 do Kanady. „(Melania) chtěla jet také. Ale lékaři říkají, že nesmí měsíc létat. Absolvovala velkou operaci. Trvala skoro čtyři hodiny,“ dodal americký prezident.

Mluvčí první dámy Stephanie Grishamová odmítla poskytnout další podrobnosti s poukazem na právo první dámy na soukromí. Grishamová již dříve řekla, že lékaři pomocí zablokování přísunu krve k buňkám tvořícím novotvar odstranili Trumpové cizorodou tkáň na ledvině.

„Prohlášení, které jsem vydala 14. května, je pravdivé. Melania Trumpová podstoupila úspěšnou embolizační proceduru. Ještě nemůže cestovat do zahraničí, ale daří se jí báječně,“ uvedla mluvčí.

Podle expertů oslovených agenturou AP zákaz létání nemusí znamenat komplikace, ale spíš souvisí se zájmem, aby pacientka po zákroku zůstala lékařům nablízku pro případ, že by potřebovala následnou péči.

Summit G7 bez většího výsledku

Jednání na summitu sedmi ekonomicky nejvyspělejších zemí světa (G7) v Kanadě nepřineslo žádnou naději na rychlé řešení obchodního sporu ohledně zavedení amerických cel na dovoz oceli a hliníku, které postihlo mimo jiné Kanadu a Evropskou unii.

Konflikt mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ostatními lídry se naopak vyostřil kvůli Trumpovu prohlášení, že na summitu postrádá Rusko, které bylo ze skupiny vyřazeno po okupaci ukrajinského Krymu. G7se přitom chystá zavázat ke spolupráci s cílem zabránit cizím státům vměšovat se do voleb, což je vnímáno jako krok namířený právě proti Rusku.

Trump během pátečních jednání zavedení cel obhajoval a kritizoval vysoký obchodní přebytek států G7 ve vztahu k USA. Představitelé ostatních zemí americkému prezidentovi oponovali a předložili naopak argumenty pro zrušení cel.

„Trump prezentoval svá čísla a ostatní vůdci zase ta jejich. Podle očekávání (Trump) neustoupil. Pravděpodobně to není proto, že by nerozuměl, ale kvůli domácí politice,“ prohlásil podle agentury Reuters nejmenovaný činitel, který jednání sledoval. „Bylo to v podstatě šest proti jednomu," citoval jednoho z diplomatů deník The Guardian.

Sám Trump přitom dosavadní jednání prezentuje jako úspěšná. Po schůzkách s kanadským premiérem Justinem Trudeauem a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem mluvil o tom, že dosáhl „značného pokroku“. Podle diplomatů se však řešení sporu o cla nepřiblížilo ani o kousek, uvedl The Guardian.

Macron i Trudeau už ve čtvrtek uvedli, že ostatní členové skupiny G7 jsou připraveni podepsat dohodu mezi sebou, bude-li to třeba. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nabídl, že přijede do Washingtonu, aby mohly obě strany vypracovat společnou analýzu a vyřešit vzájemný spor smírně. Juncker se spolu s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem schůzky G7 v Kanadě účastní za Evropskou unii.

Summit G7 v kanadském středisku La Malbaie. Donald Trump odlétne dřív než ostatní Summit G7 v kanadském středisku La Malbaie. Donald Trump odlétne dřív než ostatní | Reuters

Představitelé zemí G7, kterými jsou USA, Kanada, Japonsko, Itálie, Francie, Německo, Británie a také Evropská unie jako celek jednají v La Malbaie v kanadské provincii Québec v poněkud napjaté atmosféře nejen kvůli obchodnímu sporu, ale i kvůli rozepřím v politických otázkách. Podle tiskových agentur se na summitu kvůli vzájemnému nesouladu neočekává ani závěrečné prohlášení. Trump ale v pátek vyjádřil přesvědčení, že možnost vydání společného komuniké stále existuje. „Věřím tomu, že společné prohlášení bude,“ řekl šéf Bílého domu novinářům po setkání s kanadským premiérem.

Německá kancléřka Angela Merkelová ale tak optimistická nebyla. Pokud se země neshodnou, pak bude podle ní čestné to přiznat a nevytvářet dojem, že je vše v pořádku.

Trumpův předčasný odlet

Americký prezident odletí z kanadského summitu rovnou do Singapuru na další ostře sledovanou schůzku. V úterý se má totiž setkat se severokorejským vůdcem Kim Čong – unem. Ze setkání G7 by v Kanadě by měl odletět na 17 hodinou cestu v sobotu v půl páté odpoledne.

Jak americký prezident, tak severokorejský vůdce mají přistát v Singapuru v neděli.  

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Singapurský ministr zahraničí Vivian Balakrishnan v minulých dnech jednal v Severní Koreji a dnes řekl, že na summit je vše připraveno a že se „věci začnou dít v příštích 24 hodinách“. „Byl jsem tam, abych se ujistil, že je všechno vymydlené a na svém místě, že nebudou žádné potíže na poslední chvíli,“ řekl ministr po návratu z KLDR.

Trump o summitu s vůdcem KLDR jednal tento týden i s japonským premiérem Šinzóem Abem a řekl, že nejde ani tak o přípravu, „jako o ochotu věci vyřešit“. „Musejí se (Severokorejci) zbavit jaderných zbraní. Jinak to bude nepřijatelné a my nebudeme moci zrušit sankce,“ řekl americký prezident hlavní otázce setkání.

Jak dlouho setkání potvrvá, neví ani Trump

Summit v Singapuru je naplánován na úterý 12. června, ale Trump rovněž dostal otázku, kolik dní je ochoten jednáním s Kim Čong-unem strávit. „Jeden, dva, tři dny, podle toho, co se stane,“ odpověděl. Prohlásil také, že si je jist, že bude velmi rychle vědět, zda je Kim připraven vážně se zabývat požadavky, které Spojené státy mají.

Summit mezi KLDR a USA se uskuteční v singapurském hotelu Capella na ostrově Sentosa. Summit mezi KLDR a USA se uskuteční v singapurském hotelu Capella na ostrově Sentosa. | reprofoto/twitter, Reuters, Blesk - Aneta Schurgerová

„Nemyslím, že bych se musel moc připravovat. Půjde o přístup, o ochotu věci vyřešit,“ řekl Trump. Na twitteru ale prezident přiznal, že se na summit připravuje dlouho.

yokky ( 9. června 2018 17:50 )

TRUMBIS JE SUPER,,,,TEN TO VALI....VERY GOOOD👍👍👍👍👍👍👍😜😜😜😜

Zobrazit celou diskusi