Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vědci varují před pandemií psí chřipky: „Ohrozí životy mazlíčků, ale i lidí“

Autor: Mii - 
7. června 2018
07:59

Při diskuzích o epidemiích u zvířat si lidé představí zejména prasečí chřipku, ptačí chřipku nebo nemoc šílených krav. Existuje ale i psí chřipka a nabývá tolik na síle, že vědci začínají mít obavy. Nejen, že by mohla vyústit ve smrt tisíců domácích mazlíčků, ale ohrozila by i životy lidí. Výzkum, který se psí chřipce věnuje, zveřejnili vědci v odborném časopise mBio Americké mikrobiologické společnosti.

Situace podle výzkumu zatím není vážná, mohla by ale rychle nabrat velice nepříjemné obrysy. Je to kvůli určitým kmenům psí chřipky, které vědci identifikovali a jejichž šíření se podobá vypuknutí prasečí chřipky v roce 2018.

Závažné je to mimo jiné proto, že i když zatím nebyl zaznamenaný případ, že by psí chřipka infikovala lidi, studie naznačuje, že světové vlády by se na to měly připravit, protože existuje riziko, že k tomu dojde. Jde hlavně o oblasti světa, kde je vysoký počet pouličních psů a kde jsou tito živočichové konzumováni lidmi.

„Našli jsme soubor virů, které pocházejí od prasat a úplně původně od ptáků, které nyní infikují psy a nahrazují stávající viry,“ napsal ve studii profesor Adolfo Garcia-Sastre, šéf Institutu pro výzkum globálního zdraví a vznikajících patogenů. „Diverzita ve psech se zvýšila natolik, že se v nich mohou vytvořit kombinace virů, které představují risk pro člověka,“ pokračoval.

Utracení, nebo vakcína?

Pro člověka by tyto nové kmeny chřipky mohly být velmi nebezpečné proto, že naše imunitní systémy se s nimi nikdy nesetkaly. U předchozích epidemií, jako byla prasečí nebo ptačí chřipka, bylo navíc relativně jednoduché vyhnout se ohroženým zvířatům, ale to u psů nelze.

Podle Garcii-Sastreho je novým virem identifikovaným u psů H1N1 stejný kmen chřipky jako při pandemii prasečí chřipky v roce 2009. Nejde ale o zcela totožnou věc, protože disponuje jinými antigeny, pomocí kterých imunitní systém s nemocí bojuje.

„U psů teď máme H1N1, H3N2 a H3N8 a začínají spolu interagovat. Je to velice podobné jako před deseti lety u prasečí chřipky,“ vysvětloval vědec. Jeho kolegové to zjistili na základě analýzy 16 chřipkových virů mezi psy v čínské provincii Guangxi.

Většinou šlo o domácí psy, které jejich majitelé vzali k veterináři kvůli problémům s dýcháním. Největší riziko ale leží u toulavých psů a tamního obchodu s psím masem. Vlády by proto měly začít přemýšlet, co s takovými psy dělat. U prasečí a ptačí chřipky je běžná praxe tvory utratit, pracuje se ale na možné vakcíně.

Ta by mohla vzniknout i v případě psí chřipky. „Existují pokusy omezit výskyt viru mezi prasaty pomocí vakcinace, což by se mohlo stát i u psů,“ psal Garcia-Sastre.

Mixovací nádoby pro nové viry

Podle Jonathana Balla, profesora molekulární virologie na Nottinghamské univerzitě, který se na výzkumu nepodílel, je těžké hádat, odkud bude pocházet další velká chřipková epidemie, ale psi nejsou vyloučeni.

„Lidé jsou v blízkém kontaktu se psy a víme, že mohou být infikováni chřipkou. Co tato studie ukazuje, je fakt, že psi se mohou přirozeně nakazit různými kmeny chřipky, hlavně těmi od prasat, u kterých víme, že mohou infikovat i lidi,“ uvedl pro server Independent. „Zvyšuje to riziko, že psi budou sloužit jako mixovací nádoby pro nové kmeny virů, které v budoucnu napadnou lid,“ dodal.

Video  Nová šance na život: Nemocného psa zachránila žena před útratou  - www.facebook.com/UNILAD
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xcarodejka ( 7. června 2018 14:12 )

Například v Drážďanech jsou psi zakázaní. V Praze je jich velmi mnoho. Do bytů velký pes už vůbec nepatří, ale tímto se nikdo nezabýval, a stáýle dokola ti kuřáci nebo tři dny nemocenské. A jsou i vážnější problémy, například skolabování pošty.

martinmr ( 7. června 2018 10:44 )

pemek, taky jsem pejskař a sbírám hovínka a pejska mám na vodítku. Ty jsi přírodou chráněný, že?

pemek ( 7. června 2018 08:57 )

Už aby vypukla. Konečně bysme se zbavili těch otravně štěkajících a všude kadících čoklů. A mohla by sejmout i ty jejich pomatené Páničky. Póvl!

martinmr ( 7. června 2018 08:49 )

 Vypuknutí prasečí chřipky v roce 2018? Chřipka A/H1N1 byla objevena v roce 2009 v Mexiku a v Čr. o rok později. Blesk zas píše nesmysly.

Zobrazit celou diskusi