Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Macron míří za Trumpem do Bílého domu. Řešit budou i Sýrii, kde spolu útočili

Autor: ČTK, zst - 
24. dubna 2018
06:49

Americký prezident Donald Trump přivítá v úterý lídra Francie Emmanuela Macrona k pracovnímu jednání v Bílém domě, kde by měli řešit řadu otázek od Sýrie po budoucnost dohody s Íránem. Macron s Trumpem spolupracovali na odvetném útoku po použití chemických zbraní v městě Dúmá. Úterní program státníků zakončí oficiální státní večeře v prezidentově sídle.

Po soukromém pondělním programu mají prezidenti naplánovánu pracovní část Macronova pobytu, který je vůbec první oficiální návštěvou zahraničního státníka od Trumpova loňského nástupu do funkce. Macrona nejprve čeká vojenské přivítání v Bílém domě s přehlídkou nastoupené jednotky a poté se oba lídři odeberou do Oválné pracovny ke společnému jednání.

Video  Peníze za uprchlíky a hněv Evropanů: Takhle Macron promlouval ve Štrasburku 
Video se připravuje ...

Řešit by měli otázky Sýrie či boje proti terorismu, v nichž se jejich přístup nijak zásadně neliší. Na stole ale budou i témata, kde jsou rozdíly výraznější, jako například dohoda světových mocností s Íránem o omezení jeho jaderného programu. Zatímco Macron je jejím zastáncem, Trump hrozí tím, že USA od ní odstoupí, pokud nebudou vyjednány výhodnější podmínky.

Na jednání naváže tisková konference v 18:00 SELČ. Úterní program vyvrcholí oficiální večeří, jíž by se mělo zúčastnit na 150 hostů, mezi nimi předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan či ministr obrany James Mattis. Podávat se bude jehněčí, o hudbu se postará orchestr washingtonské opery.

Antonin Blaha ( 24. dubna 2018 11:35 )

 Tri baterie S300 jsou pry uz na mori a miri do Syrie vcetne vycviceneho personalu,tak uvidime🤔😉

petr11 ( 24. dubna 2018 08:34 )

...nejdřív střílí a potom řeší...???

Zobrazit celou diskusi