Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jste kamarádi kriminálníků, řekl v Kalifornii Trump. Zkritizoval i práci tamního guvernéra

Autor: ČTK, ula - 
14. března 2018
06:47

Americký prezident Donald Trump během své návštěvy Kalifornie kritizoval tamního demokratického guvernéra Jerryho Browna a také fakt, že místní správa včetně měst chrání přistěhovalce bez dokladů. Během setkání s příslušníky námořní pěchoty na základně v San Diegu prohlásil, že dohlíží na posilování bojeschopnosti amerických ozbrojených sil. Při této příležitosti prohlásil, že Spojené státy mohou mít jednou kosmické jednotky.

Kosmické síly se tak podle Trumpa v budoucnu mohou stát součástí amerických ozbrojených složek, které nyní tvoří armáda, letectvo, námořnictvo, námořní pěchota a pobřežní stráž. Prohlásil rovněž, že Američané se velmi brzy vydají k Marsu a že by se to nestalo, kdyby prezidentské volby v roce 2016 nevyhrál on, ale jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová.


Kalifornie během prezidentských voleb podpořila Clintonovou, tento americký stát se také odmítavě staví k Trumpově přísné přistěhovalecké politice. Místní zákony dokonce brání tamní správě spolupracovat s federálními úřady na protipřistěhovaleckých akcích či ptát se zadržených osob, zda v zemi pobývají nelegálně. Řada měst se navíc prohlásila za azylová, a rozhodla se tak poskytovat imigrantům ochranu.


Trump dnes azylová města obvinil, že ohrožují celou zemi. "Jsou nejlepšími kamarády kriminálníků," řekl na jejich adresu Trump. "To se přesně děje. Zločinci hledají úkryt v azylových městech," dodal.

Video  Vítr odhalil první pleš USA: Trumpa zradila přehazovačka i fixační lak na vlasy  - Blesk.cz, Reuters
Video se připravuje ...


O Brownovi Trump řekl, že je to sice milý chlapík, ale jako guvernér odvádí velmi bídnou práci. Kritizoval ho nejen za jeho postoj k přistěhovalectví, ale také kvůli místním daním. Ty jsou podle prezidenta v tomto nejbohatším státě USA tak vysoké, že se lidé brzy začnou stěhovat pryč.

Další vítězství pro Trumpa

Americký odvolací soud v úterý odblokoval podstatnou část přistěhovaleckého zákona státu Texas, který umožňuje trestat takzvaná azylová města či policisty za vstřícnost vůči přistěhovalcům bez dokladů. Verdikt je vítězstvím pro administrativu prezidenta Donalda Trumpa, který zastává přísnou přistěhovaleckou politiku, poznamenala agentura AP.


Rozhodnutí soudu znamená, že Texas může začít uplatňovat právní předpis, který kritici označují za nejtvrdší protipřistěhovalecké opatření od přijetí obdobného zákona v Arizoně v roce 2010.


Součástí texaského zákona je ustanovení, které hrozí úředníkům, policii a šerifům propuštěním či až ročním vězením a městům pokutou ve výši až 25.500 dolarů (525.000 korun), pokud nezvýší své úsilí v boji proti nelegálnímu přistěhovalectví. Policie se nově bude moci během rutinních kontrol ptát lidí na to, zda jsou v USA legálně.


Právní předpis, který republikánský guvernér Texasu Greg Abbott podepsal loni v květnu a který americký prezident Donald Trump uvítal, měl vstoupit v platnost od září, federální soud ho ale na konci srpna zablokoval.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi