Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Trump vzkázal Rusku, že USA připravují úder v Sýrii. Mayová je ochotná se přidat

Autor: ČTK, AKu, tl - 
11. dubna 2018
19:51

Americký prezident Donald Trump ve středu vzkázal Rusku na Twitteru, aby se připravilo na americký útok na Sýrii. USA ho chystají jako odvetu za události v syrské Dúmě, kde podle opozičních zdrojů v sobotu syrská armáda použila chemické zbraně a zahynuly při tom desítky lidí.  Podle stanice BBC je britská premiérka Theresa Mayová ochotná se k vojenské akci připojit, a to bez schvalování parlamentem. Podle Bílého domu zatím ale Trump nemá přesný plán úderu.

O postoji Londýna k případné vojenské akci, kterou v bojovném tweetu ohlásil Trump, vládly dosud pochybnosti. Mayová podle deníku The Times v úterý Trumpovi řekla, že Británie potřebuje další důkazy o chemickém útoku na Dúmu.

Změnu váhavého postoje Mayová naznačila už při středeční návštěvě Birminghamu. „Útok chemickými zbraněmi nemůže zůstat bez odpovědi,“ zdůraznila Mayová.
„Všechno nasvědčuje tomu, že odpovědný je syrský režim a my budeme ve spolupráci s našimi nejbližšími spojenci přemýšlet, jak můžeme zajistit, aby odpovědní skládali účty,“ prohlásila předsedkyně britské vlády.

Podle západních médií je případnou americkou akci připravena podpořit i Francie. V americkém tisku se objevily spekulace, že vedle Francie počítají USA také s podporou Saúdské Arábie a Kataru.

Bílý dům: Trump zatím nemá přesný plán úderu na Sýrii

Trump zatím nestanovil přesný časový plán úderu na Sýrii, kterým pohrozil v odvetě za údajný chemický útok spáchaný syrským režimem. Podle agentury Reuters to  uvedla mluvčí Bílého domu s tím, že prezident zvažuje řadu možných reakcí, mezi nimiž nejsou pouze ty vojenské.


Podle prezidenta je za tento útok chemickými zbraněmi odpovědná Sýrie a Rusko,“ uvedla Trumpova mluvčí Sarah Sandersová k sobotnímu útoku v syrské Dúmě, kde podle opozičních zdrojů zemřely desítky lidí. Dodala, že Rusko podle Trumpa nehraje pozitivní roli v řešení syrského konfliktu, Trump však prý doufá, že se to změní.


Možnosti reakce řešil dnes Trumpův bezpečnostní tým, jehož zasedání vedl viceprezident Mike Pence. Jasné závěry však podle Sandersové nepadly. Na stole je celá řada možností včetně nevojenských, raketové údery zmíněné v Trumpových tweetech jsou jen jednou z nich, dodala mluvčí.

Masivní odveta?

Většina zdrojů se shoduje, že Trump chce masivnější odvetu, než byla ta loňská zachemický útok na Chán Šajchún. Americká armáda tehdy ze svých lodí ve Středozemím moři vypálila na syrskou leteckou základnu 59 raket, ale Sýrie základnu rychle znovu zprovoznila.

Evropská agentura pro řízení letového provozu Eurocontrol již dříve vydala varování leteckým společnostem pro lety ve východním Středomoří. V důsledku varování se syrský vzdušný prostor prakticky vyprázdnil. 

Eurocontrol upozorňuje, že k útoku by mohly být použity střely typu vzduch-země nebo řízené střely, které mohou narušit navigační systémy. „Lety ve východním Středomoří a v oblasti Kypru je třeba plánovat s patřičnou opatrností,“ uvádí Eurocontrol.

Letoví regulátoři v mnoha zemích včetně USA, Británie, Francie a Německa nedoporučují využívat syrský letový prostor. Agentura Eurocontrol ale oblast rozšířila i na území mimo Sýrii.

Český vzdušný prostor není v ohrožení

„Situace v žádném případě ještě nemá vliv na český vzdušný prostor,“ řekl dnes ČTK mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Podle něj ve chvíli, kdy by nastal zásah či nějaká nebezpečná situace, může pak dojít k určitým změnám toku letového provozu. Je to vyloženě operativní záležitost, jak k tomu budou přistupovat pak ti letečtí dopravci, dodal mluvčí. Letů ČSA se varování Eurocontrolu nedotkne, řekl mluvčí aerolinek Daniel Šabík.

Syrský vzdušný prostor dnes dopoledne ještě využilo několik leteckých společností, mimo jiné ze Sýrie a Libanonu; krátce před polednem SELČ byl ale podle letového radaru nad syrským územím jediný stroj - boeing iráckých aerolinek Iraqi Airways mířící z Bejrútu do Bagdádu.

Mluvčí Lufthansy řekl, že jeho společnost je v kontaktu s úřady a o varování evropské agentury ví. „Letadla Lufthansy se už v rámci preventivních opatření určitou dobu východnímu Středomoří vyhýbají,“ řekl.

Společnost easyJet oznámila, že přijme ochranná opatření a změní trasy letů do Tel Avivu. Ryanair a British Airways zatím operují podle plánu, ale situaci pečlivě sledují.

Obavy z možné nehody vyvolává případ letadla malajsijských aerolinek, které v roce 2014 sestřelila nad Ukrajinou raketa země-vzduch. Zabilo se všech 298 lidí, kteří byli na palubě.

Asadovi vojáci vyklízejí letiště, Rusko vstoupí do Dúmy

Podle úterních zpráv vyhlásila syrská armáda na 72 hodin pohotovost na všech svých základnách a na letištích. Syrské vládní síly podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) vyklízejí hlavní letiště a vojenské letecké základny.

Generální štáb ruské armády ve středu informoval, že ruská vojenská policie ve čtvrtek vstoupí do Dúmy, aby tam zajišťovala bezpečnost. Ruský poslanec Vladimir Šamanov prohlásil, že Rusko je ohledně Sýrie v kontaktu s americkým sborem náčelníků štábů a prostřednictvím Turecka i s NATO.


Rusko dalo najevo, že bude americký útok považovat za válečný zločin. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že by akce mohla destabilizovat celý region a žeRusko stále podporuje nezávislé a objektivní vyšetření událostí v Dúmě. Nejsme účastníky twitterové diplomacie. Jsme stoupenci seriózních přístupů, prohlásil mluvčí.

Zatímco USA obviňují Damašek, Rusko tvrdí, že věc je třeba vyšetřit a nasazení chemických bojových prostředků dokázat. Kreml trvá na tom, žeobviňování syrské armády z chemického útoku není založeno na faktech. Ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin se odvolal na předchozí prohlášení vedení ruské armády, když řekl, že všechny rakety vypálené na Sýrii budou sestřeleny a že se bude útočit i na místa jejich odpalu.

Trump má hlavní spojence na své straně

K USA jsou připraveny připojit se podle dosavadních zpráv kromě Británie i někteří další spojenci. Francouzský prezident Emmanuel Macron v této souvislosti ujistil, že případný odvetný útok bude zaměřen na chemické provozy syrské vlády.

Izraelská vláda ve středu uspořádala bezpečnostní konzultace kvůli obavě, že případný raketový útok USA na Sýrii může vyvolat napadení židovského státu ze strany syrské nebo íránské armády.

alenotakno ( 13. dubna 2018 15:21 )

... a jinak, budu na jedné straně rád, že se chce přidat i kravka Mayová. Vojenský mundur na sebe, kanady a běž s flintou v ruce bojovat osobně. Ať pozná, co je válka.

Zdeněk Kopečný ( 12. dubna 2018 10:54 )

Toto je neustálý a nikdy nekončící arabácký bo*del . Kdysi se tady málem komunisti bratříčkovali se "soudruhy" Naserem a Kaddáfím, možná i se Saddámem Husajnem. Co vím, tak se mu odtud do Iráku prodávaly, nebo posílaly (z bratrské lásky ) nákladní Tatry (pracoval jsem v AOZ Olomouc). Jeden diktátor tam upadne v nemilost, tak ho chytí a střelí do palice nebo mu hodí provaz na krk. Pak nastoupí další jejich "spasitel", všichni nadšeni, jak to odteď bude bezva, za pár let je ze spasitele zase diktátor, a tak pořád dokola. Zase se vyletí do ulic, nazve se to"arabské jaro" č. 2. , 3. nebo kolikáté. Asi to už bude patřit k jejich folklóru. Házet po sobě barelové bomby a nádrže s chlorem. Ještě to budou i roznášet po světě, ty své divošské návyky. Světe zboř se, haj*le spadni!

sany12 ( 11. dubna 2018 23:13 )

Myslíte, že použili slzný plyn a hrajou ferbla, ať si mohou udělat cvičení?

gabreta ( 11. dubna 2018 21:56 )

Chci, ale jen jestli máš už udělaný úkoly do školy!!

plwer ( 11. dubna 2018 21:43 )

Blběno, tvůj Miloš po něm toužíííííííííí.

Zobrazit celou diskusi