Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Chraňte děti, ne zbraně.“ Stovky tisíc Američanů vyrazily po masakru do ulic

Autor: ČTK, ula - 
24. března 2018
19:30

Desetitisíce lidí v New Yorku, Los Angeles a na stovkách dalších míst Spojených států se dnes připojily k několikasettisícovému protestu za omezení prodeje zbraní, jehož hlavní část se koná u sídla Kongresu ve Washingtonu. Masová účast takřka po celé zemi činí z dnešní akce jeden z největších protestů americké mládeže od dob války ve Vietnamu, uvedla agentura AP. Demonstranti požadují po Kongresu a prezidentu Donaldu Trumpovi zpřísnění zákonů o prodeji zbraní. Protesty svolali studenti v reakci na únorový masakr 17 lidí na floridské střední škole.

„Lidé chtějí zákaz prodeje útočných zbraní, lidé chtějí zákaz velkokapacitních zásobníků. Lidé chtějí přísnější prověrky lidí kupujících zbraně. Buď stůjte na naší straně, nebo se mějte na pozoru. Voliči přicházejí,“ vzkázal z pódia politikům za aplausu davu sedmnáctiletý Cameron Kasky, který krátce po floridském masakru proslul ostrou televizní konfrontací s republikánským senátorem Markem Rubiem.

Demonstranti při akci nazvané Pochod za naše životy částečně zaplnili více než kilometr dlouhou washingtonskou Pensylvánskou třídu vedoucí mezi Kapitolem a Bílým domem. V jejich rukou byly vidět transparenty s hesly jako  „Chraňte děti, ne zbraně“ či  „My jsme změna“. Někteří z nich zvedali ruce, na nichž měli nápis  „Nestřílejte“.

„Vyrůstali jsme s vědomím, že se nám něco podobného může stát,“ řekla listu The Washington Post osmnáctiletá Callie Stoneová v narážce na vraždu 17 lidí, převážně studentů, spáchanou na střední škole ve floridském městě Parkland devatenáctiletým vyloučeným studentem.

Kromě studentů dorazilo na akci mnoho jejich rodičů, někteří pedagogové či další lidé. Podle televize CNN se v davu sešla skupina lidí, kteří přežili různé masakry střelnou zbraní z minulých let, například loňskou střelbu v Las Vegas či před třemi lety v orlandském nočním klubu Pulse. Při obou zahynuly desítky lidí.

Mezi jednotlivými řečníky vystupují na podporu protestu známí hudebníci, mezi nimi Ariana Grandeová, Miley Cyrusová či Ben Platt.

Video  Střelba na kalifornské univerzitě  - Reuters
Video se připravuje ...

Účastníci akce chtějí přesvědčit zákonodárce a prezidenta Donalda Trumpa, aby prosadili některá omezení vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na školách.
Ke krokům, k nimž vyzývají, patří například zvýšení věkové hranice pro prodej střelných zbraní či úplný zákaz prodeje některých útočných zbraní. Většina zákonodárců se i pod vlivem mocné lobby majitelů zbraní staví k těmto opatřením vytrvale odmítavě, ačkoli floridský masakr díky tlaku studentů přispěl k zahájení nebývale otevřené debaty.

Do ulic vyrazily rovněž desetitisíce lidí v dalších městech včetně samotného Parklandu.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

terezkaterka33333 ( 27. března 2018 19:14 )

Naša milovaná Amerika aj s jej demokraciou. Keby si doma urobili poriadok nie robiť vojny po celom svete.

Desterz ( 25. března 2018 09:55 )

A zase hlupáci demonstrují sami proti sobě. Holt rozumově poněkud omezení jedinci nikdy nepochopí, že nezabíjejí předměty, ale lidi. Zas a zase bláhově volají po odstranění důsledků, místo toho aby volali po odstranění příčiny. Takže, milí dobroserové, nebuďte troškaři! Chtějte zakázat třeba také kuchyňské nože! Víte kolik lidí je ročně pobodáno? Všechny nože pryč! Chraňte děti, né nože! Jo a taky vidličky pryč! O autech už vůbec nemluvím...!

Lucio1 ( 24. března 2018 22:17 )

Když tam má kde jaký debil co chodí na psychiatrii legálně útočnou pušku tak to je katastrofa..Kennedy měl v úmyslu se zbrojním průmyslem něco udělat, víme jak to dopadlo.

Zobrazit celou diskusi