Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kaliňák padl, demonstranti však žádají pád celé vlády. A SNS připustila nové volby

Autor: ČTK, vei, simao - 
12. března 2018
15:57

Brutální vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové uvrhla Slovensko do politické krize. Ministr vnitra Robet Kaliňák z vládního Směru Roberta Fica oznámil svou rezignaci. Slovenský prezident Andrej Kiska chce širší rekonstrukci vlády nebo předčasné volby a kvůli tomu se dnes schází s lídry stran. Bez Fica. Organizátoři pátečních masivních demonstrací svolali na pátek další shromáždění. Požadují demisi celé vlády. A předseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko jako první čelný politik koalice premiéra Roberta Fica dnes veřejně připustil možnost předčasných voleb.

„V této chvíli je velmi komplikovaná situace. Je důležité pro Slovensko, aby stabilita byla zachována. Mé rozhodnutí rezignovat souvisí s tím, abychom dokázali situaci uklidnit,“ uvedl v pondělí Robert Kaliňák a potvrdil, že rezignuje.

V případě Jána Kuciaka je přesvědčený, že jako se vyšetřovatelům podařilo vyšetřit komplikované vraždy, uspějí i zde. „Pracují na tom nejlepší vyšetřovatelé i vyšetřovatelé napříč všemi strukturami,“ podotkl.

Video  Rakev spustili do hrobu, rozezněly se zvony. Při emotivním loučení se zavražděným Kuciakem tekly slzy  - Jan Jedlička, David Malík
Video se připravuje ...

Kaliňák: bylo potřeba zajistit vyšetřovatelům vše potřebné

Slovenská média kritizovala Kaliňáka, že se svou rezignací příliš otálel. Informace o jeho odchodu z křesla vicepremiéra i ministra vnitra se objevily už v průběhu minulého týdne. Kaliňák chtěl ale podle svých slov vyšetřovatelům zajistit vše důležité k vyřešní brutálních vražd. 

Fotogalerie Pohřeb zavražděného novináře Jána Kuciaka (†27): Dorazily… 75 fotografií

„Přesně dnes jsem měl tu potřebu, abych věděl, že je pro vyšetřovatelé vše zajištěné.  Moje židle nebyla podstatná – je důležité, abychom dopadli vrahy, zjistili jsme proč to udělali a postavili je před soud,“ řekl ministr novinářům na poslední tiskové konferenci. Jeho odchod požadují pro odblokování situace i koaliční parnteři. 

Není zatím ale úplně jasné, kdy přesně Kaliňák svůj úřad opustí. Novinářům při odchodu jen řekl, že předá bezpečnostní agendu a až pak doručí svou rezignaci do prezidentského paláce. 

Video  Fico ukázal milion eur za dopadení vraha novináře. Opozice žádá, aby vlivní rezignovali  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Kiska jedná se stranami

Kvůli krizi ve slovenské politice bude prezident Andrej Kiska pokračovat ve schůzkách se zástupci dvou koaličních stran. Agentura SITA přitom minulý týden uvedla, že se Kaliňák právě dnes vzdá sám mandátu, aby se situace odblokovala. Ministr vnitra byl až dosud velkým spojencem premiéra Roberta Fica.

Již o víkendu se sešli premiér a předseda Směru-SD Fico a předseda strany Most-Híd Béla Bugár, výsledky jednání žádná ze stran nekomentovala. Schůzka se uskutečnila po pátečních protivládních demonstracích, které byly největší od protikomunistických shromáždění v listopadu roku 1989. Místopředseda Směru-SD a vicepremiér Peter Pellegrini o víkendu připustil, že strana je připravena i na personální změny ve vládě.

Kiska se dopoledne sešel se zástupci strany Most-Híd, odpoledne pak měl na programu jednání  s představiteli Slovenské národní strany (SNS), která je součástí vládní koalice složené ze tří stran. 

Ještě předtím se sešlo k jednání vedení SNS. Po něm předseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko jako první čelný politik Ficovy koalice premiéra Roberta Fica veřejně připustil možnost předčasných voleb jako řešení současné politické krize. SNS je podle Danka také připravena jednat o rekonstrukci vlády.

„SNS se nebude bránit a nebude se držet žádného postu, včetně mého postu. Pokud to bude možné, jsme připraveni na rekonstrukci vlády podle představ premiéra, podle představ prezidenta. Pokud to nebude možné, jsme připraveni i na debaty o předčasných volbách,“ řekl Danko po jednání vedení své strany, která stávající koaliční krizi dosud prakticky nekomentovala.

Danko řekl, že pokud lídři koaličních stran nedokážou zaručit jednotu poslaneckých klubů, vláda nebude mít budoucnost. V případě, že koalice přijde o většinu ve sněmovně, SNS bude podle něj prosazovat co nejrychlejší předčasné volby.

Odpoledne se Danko sešel s prezidentem Kiskou, který minulý týden zahájil konzultace se zástupci parlamentních stran o řešení politick. „Dnes je hlavním tématem rekonstrukce vlády. Vyměnili jsme si postřehy o tom, jak by měla vypadat,“ řekl Danko bez bližších podrobností po schůzce s hlavou státu. Prezidenta rovněž informoval, že SNS čeká ještě dnes nebo v úterý ráno jednání s koaličními partnery, závisí to však podle něj na výsledku republikové rady strany Most-Híd.

Vedení SNS podle Danka nejednalo o případném požadavku strany na odchod Žitňanské z vlády, jak o tom o víkendu hovořil místopředseda SNS Anton Hrnko. SNS dříve například odmítla návrh ministryně na zmírnění trestů za držení nepatrného množství drog.

.

Video  Kiska chce novou vládu nebo předčasné volby. Fico ho obvinil z tajné schůzky se Sorosem.  - tv Joj
Video se připravuje ...

flora ( 13. března 2018 16:50 )

oltec to myslí tak, že pokud volby vyhrace opět Fico, nevyhraje volby příští rok Fico.

flora ( 13. března 2018 16:47 )

Jen se zeptám, aby se na to tak nějak nezapomělo: Tu dvojnásobnou vraždu stále vyšetřují, nebo už to ulici tak nějak nezajímá. Ulice už má jasno, když dali si cedulky Fico je vrah ? Uvidíme. Dnes večer, na FB šturmují,na Václavském náměstí se večer sejdou lidé kvůli „živelné demonstraci na podporu České televize a novinářů,“ a pozítří zas plámovaný výpadek z učebního procesu.

oltec ( 13. března 2018 14:31 )

stejně když budou volby vyhraje znovu pan Fico nemají tam nikoho jiného kdo by to mohl dělat ale prezidentem určitě nebude podruhé Kiska

agfor ( 12. března 2018 18:28 )

Bratři Slováci, uvědomte si, že se už nepíše rok 1989. Tihle vaši papaláši se koryt jen tak nevzadí. Proto si po celou kariéru budovali silnou policii a armádu. Pozor na ty jejich mlátičky.

marmat ( 12. března 2018 17:55 )

Kaliňák padnul na čumák z neskutečných/nedotknutelných výšin a bez padáku... Dalo to ovšem práci...VŠEM

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa