Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Fico si chce po vraždě Kuciaka přes víkend pojistit koalici. Odstoupí Kaliňák?

Autor: ČTK, mah - 
9. března 2018
15:50

Slovenský premiér Robert Fico v pátek oznámil, že o víkendu by chtěl s koaličními partnery najít řešení politické krize v zemi. Ta propukla po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka (†27). V reakci na zločin se ozvala menší vládní strana Most-Híd, která vyzvala Ficova spolustraníka ze Smer-sociální demokracie a ministra vnitra Roberta Kaliňáka k rezignaci. Ten ale své odstoupení odmítá.

„Potřebujeme konkrétní řešení, aby se situace (ve společnosti) uklidnila. Jako předseda vlády a předseda strany Smer-sociální demokracie je budu již během nastávajícího víkendu hledat se svými koaličními partnery, abychom dospěli k obnovení stability,“ řekl Fico novinářům.

Menší vládní strana Most-Híd, která je součástí koalice tří stran, už dříve vybídla ministra vnitra Roberta Kaliňáka k rezignaci. Kaliňák, který je také místopředsedou Směru-SD, v uplynulých dnech odstoupit odmítl.

Fico tento týden uvedl, že nabídne taková řešení, aby Most-Híd mohl pokračovat ve vládě. Někteří představitelé Most-Híd premiéra kritizovali za jeho slovní výpady vůči prezidentovi Andreji Kiskovi, kterého premiér obvinil z mocenských her a destabilizace státu. Kisku kritizoval i za jeho loňské setkání s americkým finančníkem a filantropem maďarského původu Georgem Sorosem v New Yorku.

Video  Češka, kterou chrání po vraždě Kuciaka: Den před smrtí mi řekl, že našel spojení na politiky.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi